Klassiskt Crema Catalana Recept

Creme brulee kan vara mer känd internationellt, men crema catalana hävdar att den har existerat längre än sin franska kusin. De två vaniljbaserade desserterna har säkert sina likheter, men i allmänhet är creme brulee bakad i ugnen i ett vattenbad och crema catalana kyls helt enkelt. Skillnaderna slutar inte där - den franska versionen förbättras med vaniljböna och den spanska versionen med citrus. Många ställen i Spanien gör fortfarande sin crema catalana med ett rökt hetjärn (för att karamellisera sockret ovanpå ) jämfört med den mer moderna spricklampan. Spanjorerna brukar äta denna efterrätt vid lunch, efter en stor lunch eller ingår som en del av en menú del día .

Det bästa med detta recept är att det är enkelt att dra ihop - ingen ovntid krävs! Bara gör en snabb vanilja, låt det kyla, strö med socker och karamellisera det. Det är en imponerande avslutning på en spansk tapasfest , speciellt om du kan hitta söta ramekiner för servering.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Börja med att värma mjölken. Lägg mjölken i en liten kastrull över en låg värme. Tillsätt citronskalet och ditt krydda val (antingen kanelstången, vaniljpudden eller kardemumman ). Värm över en medium låg värme tills blandningen börjar sakta koka.
  2. Lös majsstärken i 1 matsked vatten.
  3. I en liten skål, slå socker och äggulor tillsammans tills blandningen är blekgul i färg.
  1. Tillsätt majsstärkelsen i vatten och även ett stänk av den heta mjölkblandningen till äggula blandningen. Rör om tills allt är väl kombinerat.
  2. Ta citronskalet och kryddor ur mjölkblandningen och lägg åt sidan. Vrid värmen ner till låg och långsamt duggregn i äggula blandningen under konstant omröring. Det är viktigt att lägga till lite efter en liten stund så att äggen inte curdle - det kallas härdning .
  3. Rör blandningen non-stop tills den tjocknar till konsistensen av en tunn pudding.
  4. Ta av potten av värmen och häll vaniljden i servering av ramekiner eller lerrätter.
  5. Kyl crema catalana i kylskåp över natten tills de sätts och kyls genom.
  6. Stänk med socker och vänd ombord för att slänga över allt socker. Nu kommer den roliga delen - karamelliserar sockret med en liten blåsbrännare (du kan köpa det här verktyget vid vilken matlagning som helst).
  7. Njut av efterrätt med ett café con leche !
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 159
Totalt fett 7 g
Mättat fett 3 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 160 mg
Natrium 98 mg
kolhydrater 16 g
Kostfiber 0 g
Protein 8 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)