Boerenjongens Recept (Brandied Sultanas)

Boerenjongens är en specialitet från provinsen Groningen i norra Nederländerna. Den är gjord med sultanas (en typ av rosin ), brandy och kryddor.

Det serveras traditionellt vid speciella tillfällen, till exempel jul eller land bröllop. Faktum är att dess popularitet vid gamla landbröllop, där bruden skulle betjäna det för gäster från ett stort silver, lergods eller glasfartyg, tjänade det bruidstranen ("brudens tårar"). Boerenjongens trivs ofta som en drink i ett glas med en liten gaffel eller en sked för att spruta ut de brandy-sugna sultanerna. Idag är sultanerna ofta scooped ut och läggas till glassar, efterrätter och kakor.

Receptet är mer än bara en nederländsk version av romrosiner. Faktum är att holländarna har gjort och handlat med brandy så länge att det engelska ordet för brandy kommer från den holländska brandewijn , som refererar till destillationsprocessen. Konst av destillation kan spåras tillbaka till de forntida civilisationerna, men vid medeltiden använde den sparsamma holländaren det som ett medel för att bevara vin. Brandy själv användes ofta för konservering av frukt.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Tillsätt sockret och vattnet i en gryta och laga koka över en medium värme tills sockret har löst sig.
  2. Med en skarp kniv, avlägsna två mycket smala remsor citronskal (försök att inte få för mycket av pithen, vilket kommer att tillföra en bitter smak).
  3. Tillsätt citronskivan i kastrullen, tillsammans med sultanas, honung, vanilj och kryddor.
  4. Koka på låg värme tills frukten har svällt och mjukat.
  5. Koka, och sedan använda en slitssked skopa genast sultanas i ett par steriliserade sylt burkar.
  1. Minska återstående vätska tills den förtorkar.
  2. Avlägsna från värmen och låt svalna. Ta bort citronskal och kryddor.
  3. Häll vätskan över sultanerna. Lägg till brandy.
  4. Tät burkarna tätt, skaka och lagra dem på en sval och mörk plats i minst 6 veckor innan de konsumeras. De är ännu bättre efter 3 månader och kommer att förbli oöppnade i ett år. Öppna en gång, håll kylda.

tips

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 164
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 3 mg
kolhydrater 41 g
Kostfiber 1 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)