Twinkies historia

Från ödmjuk mellanmålskaka till popkulturikon

Twinkies producerades först 1930 av Continental Baking Company i Illinois som ett sätt att använda shortbread pannor som inte längre användes. Med jordgubbar under lågsäsongen skapade en av bagarna en bananfläckad tårta med hjälp av de små kakorna. Under andra världskriget importerade bananer allt men upphörde, företaget bytte banankräm för vanilj, och Twinkie som vi känner till idag föddes.

Vaniljkräm har varit den dominerande smaken för Twinkies sedan dess, med några korta begränsade tidsproduktioner av choklad, banan och andra fruktsmakar.

Det är allt i namnet

Namnet "Twinkie" sägs ha blivit inspirerat av en skylt för "Twinkle Toe Shoes" nära bageriet. Det är inte känt om skorna liknade formen på Twinkie-tårtan eller om bakaren bara hittade namnet trevligt och snyggt. Oavsett orsaken har namnet varit ett slag med fans och har lagt till den lekfulla allure av denna roliga mat.

Twinkies i popkultur

Twinkies har varit en favorit mellanmål i Amerika i nästan hundra år och har också blivit en permanent del av den amerikanska popkulturen. Twinkies har blivit mycket mer än bara en ödmjuk mellanmålskaka från skolpaket till stadens legender och brottsliga försvar.

År 1979 hävdade Dan White att han hade försämrat sin mentala förmåga genom att överindulga i skräpmat som Twinkies.

Förklaringen till hans handlingar var så outlandish att det snabbt fick smeknamnet "The Twinkie Defense". Även om detta inte är en sann juridisk term, hänvisas det ofta humoristiskt till den juridiska gemenskapen.

År 1995 lanserades TWINKIES-projektet, som står för test med oorganiska skadliga kakor i extrema situationer, av forskare Christopher Scott Gouge och Todd William Stadler.

Experimenten i detta roliga projekt var utformade för att upptäcka de vetenskapliga egenskaperna hos denna gemensamma mellanmålskaka, bland annat löslighet, densitet, radioreaktivitet och oxidation bland andra. Dessa experiment och deras resultat fortsätter att trivas av Twinkie entusiaster och unga forskare idag.

År 1999 inkluderade president Bill Clinton Twinkies i årtusendetids kapsel som en ikon för amerikansk matkultur. Det är ingen slump att städernas legender och rykten har förevigt i åratal att en Twinkie har en hållbarhetstid på flera år eller till och med årtionden.

Idag används Twinkies på mer och mer kreativa sätt. Deep Fried Twinkies har blivit en vanlig nyhet mat på statliga mässor och från andra gatuprodukter matleverantörer. Flera hängivna fans har byggt multi-tiered bröllopstårtor av sina älskade Twinkies. Twinkies har också hittat sig i olika andra livsmedel, som tårta, sushi och tiramisu .

Konkurs och Retur

När Hostess lämnade in för konkurs under 2012, försvann Twinkie från affärshyllor, vilket ledde till att bjuda krig mellan bearbetade sockerkrypier. Twinkies återvände till livsmedelsbutiker överallt det följande året, när Hostess köptes ur konkurs av Apollo Global Management och Metropoulos & Co för 410 miljoner dollar.

Det är sällsynt att en enda matvara håller popularitet i nästan 100 år, men det är uppenbart att Amerikas kärleksaffär med denna fluffiga, lilla krämfyllda mellanmålskaka fortfarande är stark.