Kan ost vara laktosfri?

Hur man hittar en ost som är låg i laktos.

Laktos, även kallad mjölksocker, finns i alla mejeriprodukter som mjölk, ost och yoghurt. Ett naturligt förekommande enzym som kallas laktas behövs för att smälta laktos och när människor åldras kan deras laktasproduktion minska, vilket ger en känslighet för laktos. Människor som är laktosintoleranta kan tro att de måste ge upp ost helt och hållet. Lyckligtvis är det inte så.

Laktos i ost

Många typer av ost har naturligtvis mycket låga eller ej mätbara mängder laktos.

Hur kan du berätta hur mycket laktos en ost innehåller? Låt osttillverkningsprocessen vara din guide.

Under osttillverkningsprocessen är mjölken förtjockad och vasslen (vätska) dräneras från ostmassa (fastämnen). Whey har vanligtvis mer laktos i det än ostmassa gör. Eftersom vasslen dräneras från ostmassan innan osten är gjord, tar den bort en del laktos. Ostarna brukade göra mjukare ostar (som Brie) har mer fuktighet ( vassle ) i dem än ostmassorna brukade göra hårda, torra ostar som Cheddar. Mjukostar tenderar därför att ha mer laktos än hårda ostar.

Som ost åldrar, förlorar den ännu mer fukt. Ju längre en ost har åldrats, desto mindre blir laktosen kvar i slutprodukten. Om du är oroad över laktos, prata med din lokala cheesemonger om hur länge en ost har åldrats innan du köper den.

Låg-Laktosostar

Enligt Beemster, en producent av nederländska Gouda, "under mognadsprocessen förändras laktosen i mjölksyra". Beemster hävdar sina Classic Gouda (mogna 18 månader) och XO Gouda (mogna 26 månader) är laktosfria.

Men några av deras andra sorter av Gouda som inte är äldre lika länge har spår av laktos. Cabot Creamery, en Cheddarproducent, säger, "Åldrade ostar, som Cabots naturligt åldrade cheddar innehåller 0 gram laktos. I själva verket är ost i allmänhet väldigt låg i laktos, till skillnad från många andra mejeriprodukter.

De flesta innehåller mindre än 1 gram per portion och bör inte orsaka några laktosintoleransrelaterade symtom. "

Andra osttyper som åldras under långa perioder och sannolikt har mycket små eller icke mätbara nivåer av laktos, innefattar:

Laktosfri "ost"

Även om det inte är ost, finns det sorter av "ost" som tillverkats utan mejeri som inte innehåller någon laktos alls. Eftersom de inte är gjorda med mjölk, har dessa typer av "ost" inte samma smak eller konsistens som ost med mjölk, men vissa människor tycker att de är en bra ersättare. Alternativen inkluderar sojost, risost och cashew och mandelost.

Ett annat alternativ är yoghurtost. Även om det är tillverkat av mejeri hävdar Cultured Way, en tillverkare av yoghurtost, att deras yoghurtost är gjord av "... aktiva yoghurtkulturer, acidophilus och bifidus, som tar bort mjölksockerna under osttillverkningen och åldringsprocessen." Yoghurtost är närmast i smak och konsistens till riktig ost, och smälter också bra, så det är en idealisk ersättning för de som letar efter en laktosfri ost.