Grana Padano italiensk ost

Hur det är gjort, smak och parningar

Grana Padano

Ursprung: Italien, Po River Valley i Emilia Romagna

Grana Padano skapades av de cistercianska munkarna i Chiaravalle på 1200-talet och samma recept används idag. Den är gjord av opasteuriserad, halvskummad ko mjölk. I slutet av osttillverkningen utvecklar Grana Padano en fast, tjock och djupt halmfärgad skal som skyddar det doftande, torra, flakande interiören. Namnet "Grana" kommer från ordet korn och refererar till ostens korniga konsistens.

Osten är generellt åldrad i 2 år. Även om det liknar Parmigiano Reggiano, är Grana Padano billigt eftersom områden som producerar osten är större. Dessutom är Grana mindre smulig, mildare och mindre komplex än sin långa syskon.

Receptet och processen för att göra Grana Padano är skyddade av dess SUB-status. PDO står för skyddad ursprungsbeteckning och är en uppsättning riktlinjer som säkerställer kvaliteten och äktheten hos ost som säljs under namnet Grana Padano. Riktlinjerna beskriver hur osten görs och hur länge den är åldrad. Varje hjul testas för arom och smak innan det kan märkas med PDO-tätningen.

Svål

Grana Padano har en naturlig skål som är tekniskt ätbar, men för svår att äta. Vissa människor gillar att kasta en skål av Grana Padano eller Parmigiano-Reggiano i en skål med soppa. Skallen smälter in i soppen och lägger till smak och konsistens.

En naturlig skall är en skall som utvecklas på utsidan av osten som hjulåldern.

Många halvfasta eller hårda ostar har naturliga skenor. Skenorna kan vara tunna, som på vissa Cheddarostar eller tjocka, som på ett hjul av Parmigiano-Reggiano eller Grana Padano.

Smak

Grana Padano säljs i tre olika åldrar: 12 månader, 16 månader och 20 månader. Alla delar en nutty, buttery kvalitet och en skarp fruktighet med en behaglig salt finish.

Smakerna blir mer intensiva med åldern och texturen blir mer granulär.

Användningar och parningar

Grana Padano kan vara rakad så att den smälter på tungan, riven i rätter eller om du är väldigt hungrig, klipp bara en stor bit och ta en bit. Grana Padano parar väl med fikon och torkad frukt, skivade äpplen eller en duggregn honung. För ett välsmakande mellanmål med valnötter, oliver eller härdat kött.

Den fruktiga, nutty smak och rika konsistensen av Grana Padano-paret väl med ett fylligt aromatiskt vitt vin eller en stor italiensk röd som Barolo. Saltigheten av Grana Padano kan para bra med dessertviner.

För matlagning kan Grana Padano användas i något recept som kräver en hård ost.

Hur Nutritious är Grana Padano

Enligt Consorzio Tutela Grana Padano: