Jus

Jus (uttalas "ZHOO") är ett ord som används för att hänvisa till pan-drippings från rostad kött, vilket i allmänhet förbättras genom att man förseglar pannan med lager och sedan simmerar vätskan med mirepoix innan den spänns och serveras.

(Se även: Au Jus Recept )

Rostade kött och fjäderfä som serveras med egen jus beskrivs som förberedda "au jus". Exempel är rostbiff av nötkött (ibland kallad prime rib ) au jus.

Till skillnad från panjus är jus otydad, även om det finns en förtjockad version av jus, kallad jus lié ("zhoo-lee-AY") eller förtjusande lié ("fohn-lee-AY"), som bereds genom att tillsätta majsstärkelse eller pil till brunt lager och sedan simmering.

Fjäderfä, lamm och kalvkött kan också serveras au jus.

Jus är också ett traditionellt ackompanjemang till något som kallas en fransk dip sandwich (eller nötkött dopp), som är en smörgås med skivat rostbiff på en baguette- stil bröd och ibland karamelliserad lök och ost.

(Franska dipsmörgåsar kommer inte från Frankrike. De härstod ursprungligen i Los Angeles och kallas förmodligen franska dopp på grund av brödet.)

Jus serveras vanligtvis i en liten skål eller kanna och smörgåsen dyppas in i jus.