Hemlagad vitlök Aioli sås

En hälsosam dos vitlök ger detta aiolirecept sitt slag. Aioli (uttalad "ay-OH-lee") är en tangy emulgerad sås som liknar majonnäs men är gjord med olivolja i stället för vanlig vegetabilisk olja.

Som sådan kommer du bra att använda en mycket bra olivolja. Tänk på ett ögonblick det faktum att du kanske plausibelt spenderar upp till 25 dollar på en flaska vin och quaff det på en enda kväll.

Vad jag föreslår är att du fastställer din övre gräns - det mest du någonsin skulle spendera på en flaska vin - och sedan fastställa det som din utgångspunkt för hur mycket du spenderar på en flaska olivolja. När du anser att det kommer att vara långt längre än en enda natt är det inte riktigt så upprörande.

Ett par saker att leta efter. En mörk flaska, sedan exponering för ljus, är en av orsakerna till rancidity. Det gör mig galen när jag går till affären och ser flaskor olivolja på hyllan och hyllan har de långa lysrörsrören inbyggda, bara bombarderar oljan hela dagen.

En annan sak som kan förstöra din olivolja är värme. Så lagra den på en mörk plats, bort från din spis. Den så kallade olio nuovo , som är gjord av tidiga skördoliver, är en helt annan liga. Men om du gör din egen aioli, kommer du absolut smaka på skillnaden.

Jag älskar att servera aioli som smörgåsspridning eller dopp, och det kan också serveras på grillat kött eller fisk. För en riktig behandling, prova det med pommes frites .

När du gör en emulgerad sås eller dressing är det en bra idé att låta dina ingredienser (i det här fallet äggen) sitta vid rumstemperatur en stund innan du börjar. Det är svårare att emulsionen bildas om ingredienserna är kalla.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Låt alla dina ingredienser komma till rumstemperatur innan du börjar.
  2. Blanda vitlök och salt i en liten glasskål tills de bildar en pasta.
  3. Tillsätt äggulorna och vispa kraftigt tills blandningen är jämn. Obs! Du kan använda en elektrisk handmixer, mixer eller till och med en mixer för detta.
  4. Nu, med mixern eller mixern går full hastighet (eller med din arm whisking så svårt som möjligt) lägger olivoljan mycket långsamt, så lite som en droppe i taget.
  1. När emulsionen börjar bildas kan du tillsätta oljan snabbare, men behåll den i en ganska måttlig ström. Att tillsätta oljan för fort kommer att bryta din emulsion.
  2. När aiolinar tjocknar, tillsätt lite mer citronsaft för att tona ut det. Fortsätt att tillsätta olja, sluta ibland för att tillsätta mer citron om blandningen blir för tjock.
  3. Avsluta aioli med den kvarvarande citronsaften, både för att lägga till lite tang och för att uppnå rätt konsistens.
  4. Förvara oanvänd aioli i kylskåp, i en mörk behållare, tätt förseglad, där den ska behålla en dag eller två.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 295
Totalt fett 29 g
Mättat fett 4 g
Omättat fett 20 g
Kolesterol 78 mg
Natrium 324 mg
kolhydrater 6 g
Kostfiber 0 g
Protein 4 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)