Introduktion till tysk mat

Tänk på din syn på tysk mat som stodgy

Tyskland är ett land fullt av kulinariska läckerheter. Beläget mitt i Västeuropa ligger det på samma breddgrad som Newfoundland, vilket innebär att sommarnätterna är långa och inbjudande medan vintertid är kallt och snöigt.

Mat på firandet av fester

Den kristna kalendern är en karta för tyska sociala evenemang och det finns alltid en fest som händer någonstans, med mat specialiteter, presenter och hemlagad underhållning.

Mysiga möten med mat och dryck är kärnan i tyska g emuetlichkeit (komfort och mysighet).

Tro inte allt du hör om tysk mat

Tyska köket har ofta blivit märkt som stodgy och fet, vilket kan tillskrivas den bristande variationen på landsbygden tyska landsbygden fram till de senaste 200 åren.

Men Tyskland har gynnat en nära association med Italien och Frankrike och antog många av sina kryddor och matlagningsmetoder, alltid med en tysk vridning.

Tyskt kök varierar efter region

Regionala kök varierar beroende på geografi (berg, slätter och hav är alla representerade) och deras närhet till vattendrag, där transport och handel historiskt ägde rum.

Gamla världens tekniker för att bevara mat genom saltning, rökning, härdning eller betning är fortfarande en vanlig sätt att förbereda fisk, kött och grönsaker. Titta bara på de populära rätterna av matjes (sylt sill), sauerbraten (rostbiff som är härdad i ättika och vin) eller surkål, och du hittar gamla matlagningsmetoder som fortfarande används idag.

Vad är de äldsta tyska livsmedel?

I förhistoriska tider var tysk biljett sannolikt intetsägande. Till skillnad från Medelhavsländerna begränsade växtsäsongen dem till tidiga former av vete, korn och betesmark för boskap.

Får, kor och getter användes för mjölk, smör och ost och ibland köttprodukter, som serverades oftast under fester.

De tidigaste kryddorna var persilja, selleri och dill, som du fortfarande ser använt idag. Romarna introducerade fruktträdodling och vinrankor.

Havre och råg tillsattes också i odling, eftersom jordbruksmetoder blev mer sofistikerade. Områdena kring Köln var särskilt rik på exotiska kryddor och mat på grund av sin kraftstation som handelsstad.

Moderna tider

Idag faller tyskarna fortfarande på sitt rika arv, som serverar vilt, lamm, fläsk och nötkött med gamla och nya sätt att förbereda dem och deras rätter.

Populära kryddor är senap, pepparrot och enbärsbär, som exempelvis finns i Luneburger Heath. Ändå har moderna tyska kockar börjat skapa nyare, lättare biljettpris, där traditionella livsmedel ingår i deras menyer.

Rolig statistik