Tysk Gingerbread Spice Mixture (Lebkuchengewuerz)

Lebkuchengewuerz, eller Gingerbread Spice Mix, är blandningen av kryddor som traditionellt används vid bakning av Lebkuchen (även känd som honungskaka eller pepparkakor).

Vad består Lebkuchengewuerz av?

Det finns ingen uppsättning blandning som utgör Lebkuchengewuerz. Istället är varje bakare fri att göra sig själv. En traditionell blandning kallas Neunerlei mix, som står för "nio kryddor", som är Guds perfekta pris: Den heliga treenigheten, de tre elementen (jord, luft och vatten) och de tre sfärerna, jorden, himlen och helvetet .

Hur Lebkuchengewuerz används idag

Idag använder vi denna kryddblandning i många andra produkter, till exempel choklad, kakao, te- och kaffekonfektioner eller till och med yoghurt, för att ge mat eller dryck en jul och lukta och smaka.

Gingerbread i Tyskland går långt tillbaka

Gingerbread har bakats i Tyskland sedan medeltiden, framför allt i handelscentra som Nürnberg och Aachen.

Traditionella Lebkuchen kryddor

Blandningen kan också ha små mängder av:

Gör din egen eller köp den

Alla har sin favoritblandning av krydda för Lebkuchen. Du kan till och med köpa en dyr blandning från en tysk livsmedelsbutik eller deli med etiketten Lebkuchen Neunerlei (Nine-Spice).

Allt är rättvist i kärlek och pepparkakor

Du kan också fuska med äppelpajs krydda (kanel, muskotnöt, macka och nötkryddor) eller pommespa krydda mix (kanel, allspice, muskotnöt, ingefära, macka och kryddnejlika) eller blanda dem en till en med kinesiskt 5-kryddpulver (kanel, stjärnanis, anisfrön, ingefära och nötkryddor), som alla finns i din lokala mataffär.

Penzeys kryddor säljer alla dessa blandningar, plus en bakverkspice mix med kanel, anis, allspice, mace och kardemumma, som är en bra blandning att använda på egen hand eller med jord ingefära. De har också något som heter Cake Spice med kanel, stjärnanis, muskotnöt, allspice, ingefära och nötkött. En lista över deras butiker finns här, eller köp online och låt dem skicka till dig.

Poängen är, det finns inget magi om Lebkuchen krydda. Ingredienserna är välkända och finns överallt. Det finns inget enda sätt att göra det. Så fortsätt och gör dina gingerkakor eller honungshjärtor eller Pfeffernüsse med vad du kan hitta och oroa dig inte för mycket. Det kommer att smaka bra!

Om du föredrar att göra din egen, här är ett mycket enkelt recept .