Lär dig om grekiska örter och kryddor - Fennikelblad (Maratho)

Vildfennikel är också känd som malathro (μάλαθρο, säg: MAH-lah-throh). De vanligaste fennikelbladen i grekisk matlagning är färska, sålda i bunkar eller fäst på roten. Det säljs ibland under namnet "anis" på grund av likheten i smak, men anis och fänkål är olika. Torkade fänkålblad, blommor och frön är också tillgängliga, förpackade i olika behållare.

Grekiskt namn och uttalande

Maratho, μάραθο, uttalad MAH-rah-thoh (mjukt ljud)

Fysiska egenskaper

Fänkålblad ser mycket ut som färsk dill. Stalkerna har små fjädrar mörkgröna löv. Fänkål är en ständig ört med ursprung i Medelhavsområdet och växer i naturen i de mest tempererade klimatregionerna. Fennell är också värt ingenting, fennell är faktiskt en blommande växtart i morotfamiljen. Fänkål har en bestämd anis (eller lakrits) smak.

Hur Fänkålblad används

Fänkålblad används ofta i grekisk matlagning både som ört och som grönt. Stora mängder läggs till stews och ragouts, liksom fricassee disk och fritters. Fänkål används i allmänhet för att smaka kött, fisk och grönsaker, och är också en ingrediens i läckra smakliga pajer (pites).

Också av intresse är grekerna inte de enda som gillar denna ört. Du hittar den som används i stor utsträckning i: Italien, Tyskland, Indien, Pakistan, Afghanistan, Iran och Mellanöstern använder fänkål frö i sin matlagning.

Dessutom finns det i de kinesiska femspicepulverna.

I många delar av Indien och Pakistan konsumeras rostade fänkålfrön som mukhwas, en matsmältning efter mage och andningsfräschare.

Slutligen är fänkål en av plantorna som sägs vara ogillad av loppor, och pulveriserad fänkål medför att man kör loppor från kennlar och stall.

ersättare

Färsk dill eller anis.

Ursprung, Historia och Mytologi

Två Internet referenser föreslår att:

  1. De forntida grekerna kallade "marathon" som härrör från den grekiska "maraino" (till exempel: att bli tunn). De trodde att fennikel ökade sin längd, styrka och mod.

  2. De forntida grekerna nämnde örten för att fira en kamp vid maraton (490 f.Kr.) mot perserna som kämpades i fält av fänkål.

Fänkål är ett utmärkt komplement till ett kök eller örtträdgård. Akta dig: många andra örter och blommor gillar inte att planteras för nära till fänkål.

En sak som är värt att notera är att anis och fänkål i allmänhet har en smak som påminner om svart lakrits. Det är en av de saker som om du inte gillar det, kan denna ört bli lite för överväldigande för dig, även om den används sparsamt. Använd därför den med försiktighet och kanske den viktigaste aspekten - se till att vem som helst som äter din maträtt har anis flavor som det kan göra eller bryta det.

Om du är en fan av smaken - kommer du att älska denna ört!