Snabb och lätt kryddig koreansk coleslaw recept

Det här är en lätt koreansk "sallad" som min mamma alltid skulle göra med västkål (yang baechu). Medan vi åt det, skulle hon oftast påminna om hur hon brukade göra detta som ersättare för kimchi när hon först flyttade till Amerika. Hon kunde inte alltid hitta koreanskkål eller hade inte lagringsutrymme, tid eller material som var nödvändiga för att göra stora satser av kimchi.

Nuförtiden, när du lätt kan hitta bagged coleslaw i livsmedelsbutiker, är denna koreanska coleslaw lätt att göra. Det finns ingen mayo, så denna coleslaw är lätt och parar bra med både picknickmat och koreanska måltider.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Blanda alla dressingredienserna tillsammans.
  2. Häll över kål, lök och scallions.
  3. Blanda för att kombinera.
  4. Du kan omedelbart äta den koreanska coleslawen eller vänta några timmar för att smakerna ska fördjupa och kombinera.

En kort historia av kål

Kål har en lång historia av användning både som en mat och en medicin. Det var utvecklat från vildkål, en grönsak som var närmare utseende på collards och kale, eftersom den var sammansatt av löv som inte bildade ett huvud.

Man tror att vildkål fördes till Europa runt 600 f.Kr. av grupper av keltiska vandrare. Den odlades i antikens grekiska och romerska civilisationer, och dessa människor höll det i hög grad som en allmän panacea som kunde behandla en mängd hälsoförhållanden.

Kulturer och samhällen har genom historien använt kål för att behandla sår, cancer, depression, för att stärka immunsystemet och bekämpa hosta och kyla, läkningssår och skadade vävnader, för att nervsystemet fungerar ordentligt och för att behandla demens. Kål, tillsammans med broccoli, blomkål och brusselspirer , har ett rykte för att bekämpa cancer.

Även om det är oklart när och var den kålkål som vi känner till idag utvecklades, odlades kål över norra Europa till Tyskland, Polen och Ryssland, där det blev en mycket populär grönsak i lokala matkulturer. Italienarna krediteras med att utveckla Savoyskålen . Ryssland, Polen, Kina och Japan är några av de ledande producenterna av kål idag.

Hälsofördelar med kål

Det finns lite olika fördelar med de olika sorterna av kål, men försök alltid att undvika överkokande kål så att du bevarar näringsämnena i grönsaken.

Kål erbjuder rikligt C-vitamin. Faktum är att du kan bli förvånad att lära dig att kål är rikare på C-vitamin än apelsiner och andra frukter. Vitamin C, en antioxidant, hjälper till att minska slitage i kroppen. Kål innehåller också fiber, kalium och andra näringsämnen.

Kål har allra lägsta kalorier och fetthalt. En kopp hackad, råkål innehåller bara 21 kalorier och ingen av dessa kalorier är från fett, enligt The Daily Plate näringsdatabasen.

Kål är rik på en mängd vitaminer och mineraler, speciellt vitaminerna C och K. Faktum är att en kopp kokt kål ger 91,7% av dina dagliga K-behov och 50,3% av dina dagliga C-vitaminbehov. Kål är också en mycket bra källa till mangan, vitamin B6 och folat, och en bra källa till vitaminerna B1 och B2, kalcium, kalium, vitamin A och magnesium. Kål innehåller spårmängder av järn, zink och mangan.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 168
Totalt fett 3 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 1 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 432 mg
kolhydrater 32 g
Kostfiber 8 g
Protein 6 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)