Ändringar i USDA Maple Syrup-klassificeringssystemet

Lönnsirap har graderats med samma klassificeringssystem i flera år. Systemet hade fem betyg:

  1. Grad A ljusgult, gjord tidigt på säsongen under kallare temperaturer. Denna sirap är mycket ljus i färg och har en mild smak.
  2. Grad A medium rav, gjord i mitten av säsongen när temperaturerna har börjat gå upp. Det är lite mörkare än ljusgult och har mer lönnsmak. De flesta bordsirap är denna klass.
  1. Grad En mörk bärnsten, gjord efter mitten av säsongen. Denna sirap är mörkare och har en mer intensiv smak än mediumbärnsten. Den används i matlagning och föredras som en bordsirap av dem som gillar en stark lönnsmak.
  2. Grad B extra mörk, gjord i slutet av säsongen. Det är mörkt och har en stark lönnsmak. Den används mestadels i matlagning.
  3. Kommersiell kvalitet görs från den sista sap som samlats i slutet av säsongen. Det säljs inte för hemmabruk. Det är mycket mörkt och har en intensiv lönnsmak. Den används kommersiellt och ibland av kockar.


Problemet med detta system är att graderna inte exakt matchade de som används internationellt.

Och enligt USDA finns det mer efterfrågan på mörkare sirap för bordsbruk och tillagning. Under det gamla systemet användes grad B huvudsakligen för upparbetning och var inte avsedd för detaljhandel. Detta skulle förklara varför det var nästan omöjligt att hitta de mörkare siraperna lokalt.

Det nya betygssystemet

I 2014 bytte Vermont till ett nytt system, och USDA gjorde det nya systemet den nationella standarden som börjar 2015.

  1. Grad A Gyllene Färg och Delikat smak motsvarar den gamla Grad A ljusgula och har samma användningsområden.
  2. Grad A Amber Färg och Rich Taste är jämförbar med den gamla A-graden av A-gulv och Grad A-mörk gult och är vad de flesta bordssirap skulle vara.
  1. Grad A Mörkfärg och robust smak motsvarar Grad A mörk gult och Grad B extra mörk och används huvudsakligen för matlagning
  2. Behandlingsgrad motsvarar den gamla kommersiella graden och skulle användas på samma sätt.


Så vad är big deal? Vad är den verkliga skillnaden här? Grad A Amber Color omfattar nu både Grade A medium amber och en del av Grade A Dark Amber. Grad A Mörkfärg omfattar nu en del av Grad A mörk gult och hela Grad B extra mörk.

Detta nya sätt att klassificera kommer att bringa amerikanska standarder i linje med de internationella och kommer också att göra den extra mörka sirap som klassificerades grad B mer tillgänglig för allmänheten.

Recept med Maple Syrup

Fluffy Maple Frosting

Maple and Bacon Cornbread

Pumpa Pound Cake With Maple Pecan Glaze

Bakade Country Style Ribs With Maple Grillsås