Hur firar kinesiska människor jul?

Hur firar kineserna jul?

Endast en liten andel människor i Folkrepubliken Kina är kristna, och det finns lagar som reglerar firandet av religiösa helgdagar. Julen är lite mer populär i Hong Kong (särskilt med öppnandet av en Disney-utväg) och Taiwan är naturligtvis mer Westernized än Kina. Även när julen firas, kan erfarenheten och traditionerna vara ganska annorlunda än i USA.

Jul i Folkrepubliken Kina

På kinesisk Happy / Merry Christmas är "Sheng Dan Kuai Le i Mandarin och" Seng Dan Fai Lok på kantonesiska. Santa är känd som "Sheng dan Lao ren", som översättar bokstavligen till Old Christmas Man. Med endast omkring 1% av folket i Folkrepubliken som kristen, firar man sällan fria utanför stora städer. Få människor har julgranar, men vissa dekorerar med papperskedjor och lyktor.

Sakerna är dock lite annorlunda i de stora städerna som Peking. Där, där många människor har kommit för att bo från Europa och USA, har jul uppnått något fotfäste. Det har faktiskt blivit en allmänt kommersialiserad semester i huvudstäder, med alla fester av en national helgdag. Genom att omfamna jul på sin egen väg har den kinesiska regeringen framgångsrikt skiljat semesteret från sina religiösa rötter. Enligt en artikel i Atlanten :

Eftersom ett stort antal urbana kineser firar en kommersialiserad och religiöst steriliserad version av julen, har landets 68 miljoner kristna (cirka 5 procent av befolkningen) en hårdare tid. Religiös praxis regleras tätt av regeringen, med handlingar som förkolning olika förbjudna eller tillåtna ....

När regeringen började tillåta den mer kommersialiserade versionen av julen att blomstra börjar på 1990-talet, hade det, avsiktligt eller inte, att överskugga den västerländska versionen och minska semesterens religiösa konnotationer. På ett sätt blir den mer populära julen i Kina, desto mindre kristen blir det.

Jul i Hong Kong, Macau och Taiwan

Hongkong och Macao har upplevt mycket mer europeiskt inflytande som Kina, och som ett resultat firar de jul på ett mycket mer europeiskt sätt. Julen är en tvådagars semester på båda dessa platser, med banker stängda och specialförsäljning på Boxningsdag (dagen efter jul).

I synnerhet Hongkong har omfamnat jul helhjärtat. Det namnges av CNN som en av de tio bästa platserna att tillbringa jul på grund av sina fantastiska skärmar, mat och shopping. Hong Kong är också hemma för en temapark i Disney där julen är firad med all sin amerikanska glitter och ceremoni.

Medan Taiwan har mer västerländsk påverkan än Kina, finns det färre kristna där än i Hongkong. Medan det finns julklappar, tenderar de att vara låga nycklar.

Unika kinesiska julfirande

Medan julen kanske inte är samma stora semester i Kina som det är i USA, innehåller det några unika och speciella traditioner.