Hur man gör ört vinegars

Herbalvinegars är ett enkelt sätt att bevara de livfulla smakerna och aromen av örter. De gör underbara gåvor till dina foodie-vänner, men de är också bra pantryklammer för att du ska behålla dig. När du har några växtbaserade vineger i ditt kök kommer du att upptäcka att du ofta använder dem som ett snabbt sätt att uppskatta recept. Till exempel använder jag tarragonäger i potatisallad och vitlökblommarägrön i en snabb men sofistikerad salladsdressing.

Du kan göra växtbaserade vineger med färska eller torkade örter, och med rumstemperatur eller uppvärmd ättika. Varm ättika är den bästa metoden för torkade örter och är klar att användas på bara en vecka. Men du får en bättre produkt med en mer balanserad smak om du använder färska örter och rumstemperatur ättika. Du behöver lite tålamod för den metoden men: det kommer inte vara klart i 2 veckor.

Den bästa metoden: färska örter, rumstemperatur eddik och tålamod

Detta är mitt favorit sätt att göra växtbaserade vineger. Det är väl värt den extra veckans väntan (jämfört med den snabba metoden nedan). Och detta är den enda metoden att använda om du arbetar med växtbaserade blommor, såsom vitlöksblomblommor .

  1. Lätt krossa färska örter för att släppa doften och smaken. Lossa örterna i en ren glasburk (det är inte nödvändigt att sterilisera burken först).
  2. Häll ättika över örterna tills de är helt nedsänkt i vätskan. Vita vinäger fungerar särskilt bra för växtbaserade vineger, men om du föredrar att använda röda vinäger fungerar det också. Jag finner smaken av destillerad ättika hård och aldrig använda den. Äppelcidervinäger är ett bra val för starkt smakrika örter som salvia.
  1. Täck försiktigt locket och märka det med namnet på de örter du använde och datumet. Förvara vid rumstemperatur bort från direkt ljus eller värme i 2 veckor.
  2. Torka ättikan i en attraktiv, ren glasflaska. Kompost eller kassera de förbrukade örterna. Om du vill flyta några örter i ättika för dekoration rekommenderar jag att du använder en torkad kvist eller två av samma ört som du brukade göra vinägerna. Till exempel, använd färska tarragonblad för att göra ättika, men flyta ett par kvistar av torkat dragon som dekoration i den färdiga ättika. De färska örterna ger den bästa smaken, men de torkade örterna håller deras form och färg bättre.
  1. Kork eller tätt täcka flaskan.

Den snabbare metoden: hett vinäger och torkade örter

Jag använder denna metod ibland på vintern när de enda örterna jag har till hands torkas. Den heta ättikaen gör ett bättre jobb än ättiksyra i rumstemperatur för att extrahera de aromatiska oljorna från de torkade örterna. Jag finner inte att den heta ättika-metoden fungerar bra med färska örter - de förlorar lite av deras smak i processen.

  1. Fyll en ren, värmebeständig glasburk 1/3 full av torkade örter (det är inte nödvändigt att sterilisera burken).
  2. Värmevinäger bara för att simma (låt det inte bli fullt koka).
  3. Häll heta ättika över de torkade örterna. Täck noggrant och märka burken med namnet på de örter du använde och datumet. Förvara vid rumstemperatur bort från direkt ljus eller värme i 1 vecka.
  4. Torka ättikan i en attraktiv, ren glasflaska. Kompost eller kassera de förbrukade örterna. Lägg till några kvistar av torkade örter för dekoration om du vill (se ovan). Tätt täck eller kork flaskan.

Förvara örtvineger bort från direkt ljus eller värme vid rumstemperatur i upp till 2 månader, eller i kylskåp i upp till 6 månader.