Hur man använder en knivskarpstål

Hur man använder en knivskarpstål

Ett skärpstål är bra för två saker: En, det släpper ut grovkanten på ett blad efter att du har skärpt en kniv på en whetstone . Och två, det hjälper till att återuppliva den kanten efter att du har klippt, skivat eller huggat ett tag.

Du har nog sett folk på TV piska kniven fram och tillbaka på ett knivstål vid hög hastighet. Och som du kanske har misstänkt, ja, det visar de bara.

Det finns ingen anledning att göra det så fort, och du kan skära dig själv om du försöker.

Faktum är att det säkraste sättet att använda ett knivstål inte innebär att knivkanten står inför dig alls.

Så här gör du det

  1. Med din vänstra hand (eller din högra hand om du är vänsterhänt), håll skärpstången nedåt, med spetsen vilande fast på ett torrt skärbräda - som om det var en stor spik skulle du hamra i styrelsen.
  2. Med din andra hand, håll knivarna tvärs mot stålet med baksidan av bladet (den närmaste delen av handtaget) som rör stålet. Du ska dra kniven bakåt mot dig, så du vill börja med det mesta av bladet framför stålet.
  3. Kanta kniven så att dess skärkant möter axeln på skärpetallet i en vinkel på 22½ grader. Har du inte en handledare? Det är ok! Kom ihåg att 90 grader är rätt vinkel och 45 grader är hälften av det. Så 22½ grader är bara hälften av det . Du kan ganska mycket eyeball det. (Eller se detta diagram .)
  1. Nu håller du den här vinkeln på 22½ grader, dra försiktigt bladet mot dig samtidigt som du glider neråt längs stålets axel. Du vill täcka hela längden på bladet, hålla bladet i den 22½ graders vinkel hela tiden. Tänk dig att du försöker skära av en mycket tunn bit av knivstålet. Gör detta steg 10 gånger.
  1. Byt till andra sidan av bladet, ge det ytterligare tio slag på stålet och du är klar!

tips