Hur kokas grekiska matar?

Grekiska termer och ord för matlagningsmetoder

Det grekiska språket kan vara skrämmande, och du kommer att stöta på en bra bit i traditionella grekiska matlagningsmetoder . De främmande orden och fraserna kan få det att verka som om beredningen av disken helt enkelt måste vara komplex. Faktum är att grekiska livsmedel beredas med hjälp av grundläggande matlagningsmetoder: De är typiskt stekt, panerad, sauterad, kokt, kokad, bräserad, stuvad, bakad, rostad, grillad, pochad, syltad, puréad eller konserverad.

Grekisk mat omfattar i allmänhet inte rökning i hemlagad mat.

Om du behärskar några grekiska ord kan en enkel blick på receptet berätta vad du är för - hur du förbereder måltiden och matlagningsmetoden du ska använda. Till exempel betyder tiganita stekt, så när det här ordet dyker upp i slutet av namnet på ett recept vet du automatiskt att det handlar om stekning. Det första ordet berättar vanligtvis vad du ska steka, som i kalamarakia tiganita - stekt bläckfisk.

Här är några av de vanligaste orden och fraserna för flera matlagningsmetoder.

Grekiska Stovetop Matlagningsmetoder

Kapama betyder en kött eller köttfärs i en söt och kryddig tomatsås. Det är καπαμά på grekiska, och det uttalas kah-pah-MAH. Vad händer om tomatsås inte är söt eller kryddig? Då skulle kött- eller fjäderfäsens gryta vara kokkinisto eller korkad, uttalad koh-kee-nee-STOH .

Om spishällens gryta är vegetarisk - köttfri med baljväxter och / eller ris och kokt med olivolja, är det lathera eller ladera, uttalad lah-theh-RAH.

Det är λαδερά på grekiska.

En spishäll gryta kan vara helt generisk, namnet ger inga tips om dess ingredienser. Det här är plaki eller πλακί, en vanlig gammal ugnsgryta. Det är uttalat plah-KEE .

Det finns gott om saker du kan laga på spisen - du är verkligen inte begränsad till grytor.

Pose (ποσέ) betyder poached. Det är uttalat po-ZAY . Stifatho eller stifado (στιφάδο, uttalad stee-FAH-thoh ) betyder att en maträtt är stuvad med massor av pärllök och yahni betyder stewed, ragout-stil. Det är skrivet γιαχνί på grekiska, uttalat yah-HNEE .

Stovetop Frying Methods

Pane - πανέ och uttalad pay-NAH - betyder att en maträtt är både panerad och stekt. Tiganita indikerar att en mat ska stekas i en stekpanna. Det härrör från tigani , det grekiska ordet för stekpanna. Skriven på grekiska, det är τηγανητά, uttalad tee-ghah-nee-TAH .

Sote kan vara lätt att komma ihåg - det är det grekiska ordet för sautéed och det uttalas mycket detsamma som franska termen. Det grekiska ordet för det är σοτέ.

Ordet skharas betyder att något är grillat, σχάρας på grekiska och uttalade SKHAH-rahss . Detta bör inte förväxlas med sti skhara, vilket betyder "på grillen".

Ugnsrecept

Ogkraten kan också vara lätt att komma ihåg - det är den grekiska versionen av "au gratin", något bakat med en bechamelsås och sprinklad ost. På grekiska är det ογκρατέν och det är uttalat oh-grah-TEN , som liknar franska termen. Psito betyder rostad - ψητό, uttalad psee-TOH .

Sto fourno kan betyda antingen bakad eller ugnsrödd. Det betyder bokstavligen "i ugnen." På grekiska är det στο φούρνο, uttalat stoh FOOR-no .

Andra beredningsmetoder

Poure betyder puréed eller mashed på grekiska. Det är skrivet πουρέ och uttalat fattig-RAY .

Toursi (τουρσί, uttalad toor-SEE ) betyder betad.

Det finns andra villkor, naturligtvis - så många som det finns sätt att laga mat. Vissa varierar med regionala dialekter, men det här är grunderna. Så memorera några av dina favoritlagningsmetoder och träffa köket.