Vad är den bästa serveringstemperaturen för öl?

Var kan du få den kallaste ölen i stan? Du kan noga namnge fyra eller fem platser som skryter "den kallaste öl i stan" just nu. Igår såg jag en lokal närbutikskedja som annonserade att det hade blivit röstat för att ha den kallaste ölen i stan. Jag kommer inte ihåg att se den åtgärden på omröstningen under det senaste valet.

Det finns en viss mening för denna marknadsföringskampanj. Pale Lager är fortfarande den mest sålda ölstilen .

Denna lättare kusin av Pilsner serveras bäst vid temperaturer som närmar sig frysning. Men det är bara en stil. Det finns många olika sorters öl och, liksom vin, finns en annan lämplig serveringstemperatur.

Varför kan du fråga, gör det här? För att ha rykte som den vanliga människans drink är öl överraskande känslig i smak och arom. En välbalanserad öl är en exakt blandning av söta, bittra och ibland sura smaker. Rätt temperatur presenterar dessa balanserade smaker på det sätt som bryggaren tänkte när hon satte sig för att brygga öl. Den felaktiga temperaturen kan accentuera vissa aspekter av smak / aromprofilen och maskera andra, vilket gör att ölet smakar inget som bryggeriet är avsett. För att uppleva ölen på det sätt som den ursprungligen var avsedd är det bra att uppmärksamma riktlinjerna för betjäningstemperaturen.

Det finns en ihållande myt bland amerikanska öldrycker att brittisk öl serveras "varm", vilket betyder vid rumstemperatur.

Detta är inte fallet, faktiskt knappast någon öl serveras lämpligt vid rumstemperatur. Men många brittiska öl, särskilt de som faller i den äkta ale- eller cask ale- kategorin som föreskrivs av CAMRA, serveras vid källartemperaturer vid 12-14 C (54-57 F), det är säkert kylare än rumstemperatur.

Jämfört med den kallaste öl i stan är det dock ganska varmt.

Så hur bestämmer man den optimala serveringstemperaturen för en öl? Med de myriade stilar som nu är tillgängliga kan det vara lite överväldigande att försöka hålla allt rakt i ditt huvud. En mycket slarvig tumregel skulle vara att ales tenderar att vara bäst vid temperaturer på den varmare sidan och lagrarna på den svalare sidan. Det finns naturligtvis mer exakta listor där ute som anger betjäningstemperaturer för olika stilar av öl, den här över på RateBeer.com är en bra referens. Vissa bryggerier är till och med tillräckligt bra för att göra serveringstemperaturförslag där på etiketterna på deras öl.

Det riktiga svaret är dock vad du tycker om? Det är lätt att gå vilse i reglerna med något sådant. Vinälskare är ofta skyldiga till detta och insisterar på att vissa sorter endast serveras vid exakta temperaturer, i specifika glasögon och endast med vissa livsmedel utan utrymme för variation eller personlig smak. Lyckligtvis är ölvärlden lite mer förlåtande större delen av tiden. Så, med tanke på de allmänna riktlinjerna, serverar du din öl men du och dina drickekamrater gillar det. Gillar du iskall ESB? Drick det så. Tycker du om rumstemperatur Helles?

Botten upp!

Det enda undantaget är om du serverar öl i en pub eller restaurang. I det fallet kommer kunderna att förvänta sig att god öl serveras vid de allmänt accepterade temperaturerna. Du kommer att ha mer nöjda kunder och, som jag påpekade ovan, är det de temperaturer som bryggarna menade att deras öl skulle serveras på.

Ytterligare en punkt att överväga om öl temperaturer är karbonering . Vätska absorberar och håller karbonering bättre vid kallare temperaturer än varmare. Så, en mycket kall öl blir kolsyrad längre i ett glas eller en öppen flaska än en varmare. Detta är en sekundär oro, verkligen, men något att tänka på.