Manouri | Grekisk ost

Hur man använder grekisk manouriost

Manouri är den grekiska ost som lever i fetas skugga. Feta är känt över hela världen för sin godhet och många användningsområden, men manouri-μανούρι på grekiska och uttalade mah-NOOR-ree- slider under notoriety radaren. Det gör det inte mindre än en behandling.

Semi-mjuk, färsk, mycket vit ost

Ibland kallas manoypi, det här är en halvmjuk, färsk, mycket vit ost gjord av fårens eller getmjölksvalle som dräneras från fetaost när den produceras.

Det liknar fetaost på vissa sätt, men det är creamier-think cheesecake. Det kan dock vara lite kornigt, och det tenderar att vara lite fet. Vissa grekare svär att det kommer att smälta på din tunga alldeles samma. Det är mindre salt än feta, med en något mjölkaktig smak och tips om citrus.

Detta är en kontrollerad ursprungsost, så om du hittar något som inte gjordes i Central- eller Västra Makedonien eller i Thessalia, är det inte den verkliga affären. Beteckningen känner igen endast ostar som gjorts i dessa områden som bona fide manouri.

Hur Manouri är gjord

Manouri produceras genom att tillsätta pastöriserad fårmjölk eller getmjölk till den vassle som produceras vid framställning av fetaost. Ugnen dräneras och förpackas i plast, vanligtvis i flera pundcylindrar. Liksom feta har manouri inte ett ytterhål eller stelnat hölje. Det säljs nästan alltid i logformade rullar, eller som enskilda bitar skärs från en rulle.

Den har en fetthalt som sträcker sig från 36 till 38 procent, ett lågt natriuminnehåll på 0,8 procent och det är också mycket lågt i kolesterol.

Matlagning med Manouri

När en söt, rik ost behövs, överväga manouri. Det är bra i bakverk som spanakopita, eller på egen hand, bara drizzled med honung. Om yoghurt inte är din sak till frukost eller ett mellanmål, gör manouri ett bra alternativ, även om det är svagt likat med dess vagt sura citrusfrukter.

Manouris konsistens gör den idealisk för smulning över sallader eller pasta, eller du kan helt enkelt toppskivor med tomat, oregano, lök eller paprika för en aptitretare. Det smälter väl med andra ostar om du vill inkludera det på en ostbräda eller spridning.

Utanför det grekiska köket kan manouri ersättas med gräddeost när man gör ostkaka. Kock Terrence Maul på restaurang Beyond India i Providence, Rhode Island, skapar sin baklava cheesecake dessert med grekiska manouri.

I pressen

Det här är vad Washington Post har att säga om denna ost: "Den underbara saken om manouri är mild natur är att den kan användas på alla sätt, både i smakliga och söta förberedelser ... du kan servera en kil av det som efterrätt , eller vid sidan av fikon (eller annan frukt) pochad i vin. Du kan använda den som fyllning för en smaklig eller söt ostart eller bakverk. " Med andra ord kan du göra nästan vad som helst med manouri, och det kommer troligen att smaka gott.

Suppleanter för Manouri

Getost , gräddeost, bondeost eller ricotta salata kan ersättas med manouri i de flesta recept, men det finns inget som det riktiga. Om du inte hittar den på din lokala marknad, överväg att beställa den online.