Innan du köper grekisk olivolja

Identifiera den bästa grekiska olivoljan

Det är inte konstigt att grekerna är kända för sin olivolja. Fossiliserade olivlöv som tros vara från 50 000 till 60 000 år gamla har hittats på Egeiska grekiska öarna. Den systematiska odlingen av olivträd sägs ha börjat på ön Kreta under neolitiska tider. Detta berättar att grekiska band till olivträdet går mycket djupt faktiskt.

Faktum är att Grekland är ett av de tre olivoljeproducerande länderna i världen, och den grekiska olivoljan är otvivelaktigt den finaste.

Men innan du tar tag i den första flaskan eller tenn du hittar av marknaden hylla, här är några saker att tänka på. All olja - särskilt grekisk olivolja - skapas inte lika.

Högsta betyg av grekisk olivolja

Extra jungfruolja är av exceptionell kvalitet, arom och smak. Oljan kommer från den första pressningen av oliverna, och inga kemikalier eller varmt vatten tillsätts under bearbetningen. Surhetsnivåer är under 0,8 procent. Cirka 70 procent av Greklands olivolja är extra jungfru.

Virgin olivolja kommer också från den första pressningen, men kvaliteten är inte helt så exceptionell. Det ger bra doft och smak, men surheten kan vara upp till 2 procent så det är mindre mildt.

Vissa mindre grader av olivolja är också tillgängliga. "Ren" olivolja är något av en missnöje. Det är faktiskt en blandning av jungfruolja och raffinerade oljor. Etiketten kommer vanligen att säga "ren" eller "100% ren", och detta är inte tekniskt felaktigt.

Det är allt olivolja, men du får inte ren jomfruolja, även om surhetsnivån är ungefär densamma. En fördel är att denna typ av olivolja står emot höga temperaturer ganska bra, så det är lämpligt för vissa typer av matlagning.

Håll dig borta från olivolja. Pomace är vad som är kvar av olivoljan efter att de goda delarna redan har givit sin olja.

Denna olja är gjord av en kombination av olivolja och olivolja och kvaliteten är dålig. Det är billigt, men det ska inte användas för matlagning, och definitivt aldrig på sallader eller grönsaker.

Färg och klarhet

Grön olja är vanligtvis en produkt av gröna oliver, skördad före mognad. Det är högt uppskattat i vissa cirklar. Gyllene-gul olivolja är generellt en produkt av oliver som har fått ripa längre. Både gröna och guldgula oljor kan vara extra jungfruoljor. Olivolja kan också vara grumlig om den inte har avgjort. Detta är inte nödvändigtvis en indikation på dålig kvalitet.

Smak och lukt

Naturligtvis kan du inte öppna en flaska eller tenn på marknaden och ta en sniff eller smak innan du köper en olivolja, men du kan berätta mycket för smak och lukt efter att du fått hem.

En bitter eller skarp smak indikerar vanligtvis att oliverna inte var mogna än när de valts. Olja gjord av mogna oliver har en mild, fruktig smak. Smak är helt och hållet en fråga om preferens och oljor gjorda av både omoderna och mogna oliver har stor appel.

Om en olivolja luktar illa, använd den inte. Rancidity kan orsakas av oxidation. Detta är den vanligaste orsaken bakom en dålig lukt. Oljan kommer att ha en lukt som smuts.

Om dessa surhetsnivåer

Internationella olivrådet tillåter surhet på upp till 3,3 procent för konsumtion, men det betyder inte att du kommer att vara nöjd med en olja med en nivå så hög. Konsumenterna bör leta efter surhetsgraden under 1 procent, och ännu lägre i en extra jungfruolja. Syrhet påverkar smaken och är en kvalitetsbestämmande.

Vad det står på etiketten

Läs etiketten som är säker på utmärkt kvalitet. Det bör tydligt ange "extra jungfruolja" och surhetsnivån ska vara vid eller under 0,8 procent. Leta efter området eller regionen där oljan producerades och verifiera att det verkligen är från Grekland.

Överväg att testa mer än en olja

Du kanske vill köpa mer än en olivolja i de minsta behållarna som du kan smaka och experimentera tills du hittar den du gillar bäst.

Du kan upptäcka att smaken och priset skiljer sig åt bland extra jungfruoljor - och även i andra kvaliteter - från varumärke till varumärke. Detta kan vara fallet även om färgen ser ut på samma sätt, särskilt då många oljor kommer i tonade flaskor. Handla smart och handla grekiska!

Köp två

Olivolja som används för dressing, såser och drizzling över färska grönsaker, sallader och ostar ska vara finkvalitets extra jungfrulig grekisk olivolja. Detta kommer att möjliggöra full njutning av den exceptionella smaken och aromen. För att laga mat över hög värme när aromen försämras, överväga en lägre kvalitet och billigare olja som bättre kan klara dessa temperaturer.