Grillad japansk aubergine (Yaki Nasu)

Kyld yaki nasu eller grillad japansk aubergine är en läcker och snabb maträtt som enkelt kan införlivas i din japanska måltid . Äggplantorna grillas med sin hud intakt, vilket gör sitt inre kött sött och ömt, med en textur som praktiskt taget smälter i munnen. Före servering ska äggplantans hud försiktigt avskalas och kasseras. Grillen lägger emellertid en fantastisk rökig smak till de kokta äggplantorna som kommer att lämna dig längtan efter mer.

För detta recept rekommenderar jag att du använder japansk aubergine som skiljer sig från andra äggplanter som bland annat den amerikanska aubergine, thailändska aubergine och Holland aubergine. Den japanska äggplantan har en tunn hud och sött kött. Dessa kan vanligtvis hittas i japanska livsmedelsbutiker i väst och eventuellt andra asiatiska marknader; Om dessa inte är tillgängliga kan antingen kinesisk aubergine eller italiensk aubergine ersättas.

Efter att äggplanterna grillas och skalas, skärs de i bitar av bitformat för att antingen göra individuella aptitretareplattor eller enbitbitapéer. Äggplantan kyls sedan i kylskåpet i ungefär en timme och serveras omedelbart. Denna maträtt är en underbar frisk sommar aptitretare eller sallad, speciellt under varmt väder.

Yaki nasu är kryddat enkelt. Vanligtvis kläds en garnering av nybakat ingefära och torkade bonito flingor ( katsuo bushi ) på den kylda aubergine och det är helt enkelt kryddat med en stänk sojasaus .

Yaki nasu gör en stor liten maträtt eller salladsalat till en japansk måltid av grillad fisk eller somen (tunna vete nudlar).

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Spraya utomhus grill eller grillpanna med matolja.
  2. Koka aubergine i huden över medelhög värme tills det inre köttet är mjukt och ömt och den yttre huden är förkolad. Ca 6 till 7 minuter på varje sida.
  3. Ta bort från grillen och lägg äggplanten (huden på) på en tallrik och låt den vila till rumstemperatur. Alternativt kan äggplantan (huden på) placeras i en stor skål med kallt vatten.
  1. När auberginet svalnar, försiktigt avlägsna alla aubergineens kolade hud.
  2. Ta bort stammen och hugga auberginen i tredjedelar eller fjärde, och skapa små bitbitar. Yaki nasu kan antingen serveras vid rumstemperatur eller kylas. Kyld yaki nasu är speciellt trevlig under sommaren.
  3. Placera yaki nasu och garnera med färsk riven ingefära, bonito spån och skivade gröna lök. Drizzle med sojasås. Alternativt kan yaki nasu krydda med dashi shoyu (kryddat sojasås) eller ponzu (citrus sojasås) men sojasås rekommenderas starkt.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 172
Totalt fett 1 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 14 mg
kolhydrater 40 g
Kostfiber 21 g
Protein 7 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)