Hur man gör italiensk Salsa Verde ("Grön sås")

Salsa verde (som översättas bokstavligen som: "grön sås") är en magisk kryddor som omvandlar ett antal andra ätbara rätter. Det lägger till en underbar, piquant zest till grillad eller stuvad fisk, kokt eller grillat kött, grönsaker och kokt eller bakad potatis. Det kan också serveras som en doppsås med rågrönsaker eller crusty bröd, eller sked över hårdkokta ägghalvor som aptitretare eller partyfingermat.

Det är en kall, ingen kocksås gjord av finhackning av färskt persilja persilja (och ibland andra färska gröna örter också) tillsammans med vitlök, kapris och ansjovis. Ibland är det förtjockat med brödsmulor eller kubad bröd som har blöts i färsk citronsaft eller vinäger. Allt emulgeras sedan tillsammans med lite extra jungfruolja. Andra valfria ingredienser inkluderar hårdkokta ägg, senap och tonfisk.

Observera att salsa verde i Italien har inget att göra med den mexikanska salsa verde (gjord med tomatillos) eller salsa verde i Spanien (gjord med fiskbestånd och stekt vitlök och förtjockad med mjöl). De råkar bara ha samma namn. Det liknar något argentinsk chimichurri , en grön sås serveras ofta med grillade kött, men igen är ingredienserna och ursprunget annorlunda.

Det är det traditionella ackompanjemanget för ett antal klassiska italienska rätter, inklusive bollito misto alla piemontese (Piemonte-stil kokt middag) och Caponata di Pesce ( fisksallad ).

[Redigerad av Danette St. Onge]

Vad du behöver

Hur man gör det

Kombinera de fasta ingredienserna och blanda dem med ättika, vrida blandaren tills bladen är finhackade och strukturen är ganska krämig. Blanda nu i olivoljan med korta sprickor så att den inte börjar emulgera hur den gör när man gör hemlagad majonnäs, och ge en ovanlig krämig gulgrön färg till såsen. Kontrollera kryddor, och det är klart. Sausens konsistens ska vara ganska flytande, men inte vattnig. lägg till lite buljong om det behövs. Om du väljer att inte inkludera tonfisken, öka kapporna och ansjovisen med ett proportionellt belopp. Du kan också, om du vill ha en fastare sås, suga lite italienskt bröd i ättika, tryck det torrt och blanda det i såsen. Tänk på att den primära ingrediensen i alla fall måste persilja, kanske med ett mindre tillsats av andra färska örter.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 576
Totalt fett 48 g
Mättat fett 7 g
Omättat fett 33 g
Kolesterol 23 mg
Natrium 232 mg
kolhydrater 27 g
Kostfiber 3 g
Protein 15 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)