Fr. Rocky's Hunter's Stew (Bigos) för en Crowd Recept

Bigos (BEE-gohss) anses vara en av de nationella rätterna i Polen. Det är en stark, långkokad kött-och-surkål gryta som går tillbaka århundraden.

Det serverades traditionellt i början av jaktsäsongen, från fallet genom Shrove tisdag , eller tills familjen levererade tunnhärdad surkål sprang ut. Idag är det njutet året runt.

Vilken kombination av vilt, nötkött, fläsk, fjäderfä och grönsaksarbeten. Bigos är också ett utmärkt sätt att använda överkött köttfärs, och för familjjägerns kvot av vilt .

Se vad Fr. Rocky måste säga om bigos, nedanför, efter anvisningarna till detta recept.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Stek bacon i en nederländsk ugn för att göra fettet, och kasta sedan i fläskbitar, vitlök, lök och svamp. Sauté tills köttet är brunt - ca 5 minuter. (Om du använder en långkokare, lägg till alla ingredienser och laga på högt några timmar, eller lågt i minst 6 till 8 timmar.)
  2. Häll i köttbuljongbitar och varmvatten, tomater med saft, socker (släpp socker om att använda äppelmos i stället för äpplen), fjällblad, surkål och äpplen eller äppelmos och koka. Minska värmen och simma, täckt, i ca 2 timmar. Rör i skinka, korv, biff eller kalv, kyckling och täck och koka på medium-låg värme i cirka 30 minuter. Justera kryddor.
  1. När du är redo att betjäna, ta bort lövblad och smak för kryddor. Häll i skålar och servera med kokta potatis, en skål gräddfil och tjockt, korvigt rågbröd. Servera varmt för en folkmassa.
  2. Upprepad uppvärmning förbättrar bara smaken! (Bigos värmer också bra i en långsam spis.)

Vilken Fr. Rocky måste säga om Bigos

Det här jägarens gryta receptet är från Rev. Walter Rakoczy, pastor av St Mary The Immaculate Conception Church och Sacred Heart Church of Michigan City, Ind. Rakoczy s smeknamn råkar vara Fr. Klippig.

Receptet gör tillräckligt för en folkmassa, pot luck, baklucka part eller när som helst människor som älskar att äta samlas. Om du gör i en långsam spis måste den ha en kapacitet på 8 liter.

Fr. Wally säger, "Inte för vegetarianer! Det här är bara fyllt med kött och korv, med äpplens sötma än balanserat av surkålens skärpa - men det är hjärtligt och gott och verkligen ganska oförglömligt. Traditionellt tjänade i Polen som en lycka till nyårs maträtt, det var ursprungligen bara ätit av den polska aristokratin (de är ensamstående som får lov att jaga vilt på sina fastigheter ... och de enda som har råd med så mycket kött). "