Klassisk kinesisk hemgjord nudelsaladrecept

Denna klassiska hemgjorda nudelsallad (涼麵) är en mycket populär maträtt i Taiwan. Det är särskilt populärt under sommartiden som somrar i Taiwan är alltid riktigt heta och fuktiga, så denna nudelsallad blir kallt med en utsökt sås och uppfriskande ingredienser för att hjälpa människor att återfå sin aptit under denna typ av varmt väder.

Det finns så många olika länder och platser i öst som serverar olika typer av nudelsallad. Till exempel gillar Shanghai människor att använda en elektronisk fläkt för att blåsa nudlar för att hjälpa nudlarna svalna efter att ha kokat. Därefter torkar man lite olja över nudlarna för att stoppa dem. Ännu i Shanghai kommer de att göra sin nudelsalladsås med jordnötsås, vinäger och chilisås. Andra ingredienser kan de innefatta bönspiror, räkor och rökt fisk. Wuhan-folk gör deras salladsdressing med rostat sesamsås, ättika, vitlökpuré, sojasås och sesamolja och de viktigaste ingredienserna som de kommer att inkludera med nudlarna är gurka och skinka. Taiwan folk använder rostat vit sesamsås, sojasås och ättika för deras sås. Taiwanesiska folket tycker om att servera nudelsallad med julenad gurka, bönspiror och kycklingbröst.

Ingredienserna som jag har serverat med detta recept är julenad gurka, morot, kycklingbröst och stekt ägg. Du kan koka kycklingbröstet om du vill, men jag föredrar att ånga kycklingbröstet, eftersom det med denna metod säkerställer att kycklingen behåller juice och smakar mycket bättre. Du kan då använda antingen en kniv för att skära kycklingen eller du kan riva den med händerna. Personligen om jag serverar denna maträtt till icke-familjemedlemmar ska jag hacka kycklingen, men hemma ska jag bara dra ihop den för hand. Jag stekte ägget och gjorde dem crepe-thin och huggades sedan fint. Du kan använda andra grönsaker, inklusive broccoli, paprika, sparris och babymjöl. Du kan också vända justera ingredienserna och göra denna maträtt vegan eller vegetarisk. Det fantastiska med kallnudelsalad är att det inte finns någon slutgiltig ingredienslista, du kan använda ganska mycket vad du vill ha.

Ett tips för att förbereda denna maträtt, om du inte hittar sesamsås i ditt lokala kinesiska snabbköp eller du tycker att det är för mycket krångel att göra sesamssås själv då kan du använda tahini sås i stället för kinesisk sesamsås. Jag försökte det innan och jag tror tahini sås i denna nudelsallad är lika bra om inte bättre än kinesisk sesamsås. Tahini sås är mildare i smak än sesamsås, så om du vill ha din nudelsallad att smaka lite mjukare använd sedan Tahini sås.

Ett annat tips för att förbereda denna maträtt, om du tror att nudlar är för tidskrävande eller för mycket besvär, kan du köpa torkade nudlar eller äggnudlar från ditt lokala normala eller kinesiska snabbköp. Koka nudlarna som du vill ha dem om det är al dente eller inte, kyl sedan ner i kallt vatten och töm vattnet. Driva lite olja för att stoppa nudlarna som sticker och blanda jämnt. Du kan använda vegetabilisk olja, olivolja, solrosolja etc, men använd inte en olja med stark smak som rostat sesamolja eller extra jomfruolja eftersom dessa börjar överbrygga nudlarna och dess medföljande ingredienser.

Vad du behöver

Hur man gör det

Förfarande för nudlar:

 1. Blanda alla ingredienser för nudlarna i en stor mixskål. Knippade degen tills den är lös och jämn.
 2. Placera degen och separera degen i jämn mängd.
 3. Rulla varje last av deg tills den är tunn nog för att passa genom din pasta maskin (ca 1 cm tjock)
 4. Använd pastamaskinen för att platta blandningen. Upprepa denna process flera gånger och varje gång gör rullarna i maskinen närmare. När det gäller den maskin som jag använde satte jag på inställningsnummer 4 (1 är den tjockaste, 9 är den tunnaste.)
 1. Efter att deget har avplattats matar blandningen genom rullarna och skär hostan i andra änden. Täck nudlarna med mjöl och lägg åt sidan.
 2. När du är redo att laga nudlarna koka en panna med vatten och koka nudlarna i ca 2-3 minuter. När de är lagrade, svalna nudlarna med kallt vatten och tappa sedan av vattnet. Täck nudlarna med lite matolja för att stoppa nudlarna ihop.

Förfarande för sallad:

 1. Julienne gurka och morot.
 2. Krydda kycklingbröstet med salt och peppar. Rulla kycklingbröstet i lite klädesfilm och ånga kycklingbröstet tills det har kokats. (Cirka 20 minuter)
 3. Efter det har kokat ta bort klädesfilmen och låt den svalna sedan julienne kycklingen.
 4. Slå på ägget, blanda med 1 tsk ljus sojasås och en nypa mark vitpeppar. Värm upp en stekpanna och gör ett crepe-tunt stekt ägg. Efter att ägget har kokat och svalnat, julienne det.

Förfaranden för nudelsalladssås:

 1. Skål den vita sesammen i en stekpanna. Använd en matberedare eller smoothie-maskin för att puré den vita sesammen med 1 matsked solrosolja när sesammen fortfarande är varm.
 2. Lägg till alla ingredienserna i en maskin som du använde och fortsätt att blanda allt tillsammans tills det inte finns några klumpar. Smaka såsen före servering. Du kan justera kryddatorn själv för att passa personliga preferenser. Jag gillar dressing ganska stark men justera mängden salt och sojasås som passar. Om du gillar såsen lite kryddig. Du kan sätta lite Sichuan Pepper Corn Oil eller Chili Oil i såsen.