Icelandic Thunder Bread Recept

Detta fuktiga, isländska mörka rågbröd (rugbröd), även kallat "åskbröd" eller "krukbröd", har många likheter med Bostonbrunt bröd - det är surt med bakpulver, inte jäst och melass ger den färg och en sötnos . Traditionellt framställs isländskt rågbröd under 12 eller flera timmar genom att placera degen i täckta krukor och sänka dem till geotermiska källor. Om du inte har en geotermisk vår som är praktisk kan den förberedas i burkar eller ramekiner tätade med aluminiumfolie och ångas i en långsam spis. Steaming brödet är nyckeln.

Förresten, namnet "åska bröd"? Källor säger att monikern kommer från efterverkningarna av att äta för mycket av denna fiberfiberryggen. Alternativt, eftersom det serveras på Thorrablot, Vikingfestivalen till ära för Thor, tordenguden. Här finns flera skandinaviska bröd recept .

Vad du behöver

Hur man gör det

Förberedelse

  1. Vispa ihop rågmjölet, allsidigt mjöl, bakpulver och salt i en stor skål eller skålen på en stativblandare. Blanda i brunt socker. Rör melasserna i den ljummetma mjölken som har skållits tills den löser upp och rör sedan långsamt mjölken i de torra ingredienserna (degen på en mixer fungerar bra för detta). Knippa degen tills den är blank och allt mjöl är införlivat. Dela in i två delar.
  1. Smörj insidan av två burkar (minst 19 uns - var försiktig med skarpa kanter) eller två keramiska skålar eller ramekiner, var och en stor för att hålla 1 1/2 kopp smet. Viktigt: Degen kommer att stiga under tillagningen, så vilken form som du använder bör endast fyllas 2/3 under toppkanten.
  2. Tjäna formen med aluminiumfolie och lämnar cirka en tum luftrum för att brödet ska stiga när det kokar. Skydda kanterna på folien tätt runt formarnas fälgar med garn eller gummiband.
  3. Placera formarna i din långsamma kokare (vilarburkar, om de används, på en trivet eller burk i burken för att hjälpa ångan cirkulera). Häll i tillräckligt varmt vatten för att täcka den undre halvan av formarna (ca 2 koppar).
  4. Sätt locket på spisen och höja värmen till hög. Låt svalna i 4 timmar, kolla ibland för att se till att vattnet inte har kokat ut.
  5. Ta bort bröd och servera omedelbart med smör, kallt sylt sill, lammpate, kall kött eller ost.
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 120
Totalt fett 3 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 1 g
Kolesterol 2 mg
Natrium 370 mg
kolhydrater 22 g
Kostfiber 1 g
Protein 2 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)