Hur man röker sardiner

Rökt sardiner ses mestadels i burkar, och ärligt så är rökt sardiner så fantastiska - de tonåriga benen bryter ner så mycket att du kan äta dem när fisken vilar i olja ett tag. Så här gör du din egen hemlagad version, som en gång marinerad i olivolja några veckor, är mycket bättre än någon konserverad produkt.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Börja med att suga och tvätta dina sardiner. Om du vill ta dig tid, dela dina sardiner och ta bort ryggraden och revbenen. (Anvisningar kopplade nedan) Det här är användbart men gör fisken svårare att hantera i rökaren. Jag lämnar benen i.
  2. Gör saltlake genom att lägga alla ingredienser ovan (utom sardinerna) i en kruka, koka upp det och stäng av värmen. Rör för att kombinera och täcka, låt sedan komma till rumstemperatur.
  1. När saltlösningen är sval, sänk ner dina sardiner i den i en stor, täckt, icke-reaktiv behållare. Jag använder en stor, platt Tupperware. Om du befinner dig i koksaltlösning gör du en andra sats. I en nypa kan du helt enkelt lägga till mer vatten och salt i samma förhållande som originalet: Fyra koppar till 1/4 kopp.
  2. Låt sardinerna suga i kylskåpet i 12 timmar eller över natten. Låt dem inte suga längre, eller de blir mycket salta.
  3. Ta dina sardiner ur saltlösningen, skölj snabbt under kallt vatten och klistra sedan torrt. Låt dem torka på ett ställ på en breezy, cool plats eller köra en fläkt på dem i minst 30 minuter. Jag gör en timme. Var noga med att vända din fisk över en gång. Detta bildar ett lager som kallas pellikeln på utsidan av fisken som hjälper röken att hålla fast vid köttet.
  4. När sardinerna är torra och glänsande, lägg dem i rökaren så långt bort från värmen som möjligt. Jag röker sardiner mycket långsamt i 4-5 timmar över mandelträ. Du kan använda något lövträ, som lönn eller hickory eller äpple. Använd inte tall .
  5. Målet är att försiktigt laga sardinerna till en inre temperatur på ca 140 grader. Du måste göra det långsamt så att röken kan tränga in i fisken och så att oljorna i sardinerna - en stor källa till friska omega-3-fettsyror - inte gråter ut ur köttet.
  6. När du är redo, ta ut sardinerna och sätt tillbaka dem på hyllan för att svalna till rumstemperatur. Försegla i plast och de kommer att hålla i 2-3 veckor i kylskåpet eller ett år om du suger dem och sätter dem i frysen.
  7. En annan sak att göra med rökt sardiner är att skära av huvudet och ordna dem i en burk eller Tupperware och täcka dem sedan i olja. Håller sig i kylskåpet, de kommer i sista månaden om de är helt täckta i olja.