Johannisbeeren och Schwarze Johannisbeeren - Röd och svart vinbär

Definition:

Röda och svarta vinbär (inte relaterade till Zante-korter , en typ av rosin) är ofta en ingrediens i tyska desserter och ibland kötträtter. Den vintergröna vinbäret har odlats sedan 15-talet i Europa, korsning av olika Ribes- arter längs vägen för att göra trädgårdar ( Ribes rubrum var domesticum ). Odlad röda vinbär (antingen stavning är acceptabel) buskar stam från den busk som är infödd till Europa, som växer upp till 5 meter hög.

De bär sin frukt i racemes, eller druvkluster, som gör skörden av frukten, ganska lätt.

Det tyska ordet för vinbär, "Johannisbeeren", är uppkallat efter Johannes Döparen, vars födelsedag tros vara den 24 juni om den tid då de första bären är mogna.

Med en hög andel nektar och socker per blomma är de mycket bra för honungsbina. Du kan köpa odlade vinbärsplantor på platser som Monrovia Nursery eller ediblelandscaping.com.

Black currants

Black currants ( Ribes nigrum ), "Schwarze Johannisbeeren", används också i tysk matlagning, även om de inte verkar lika populära som de röda. De har planterats i trädgårdar sedan 1500-talet, kanske till och med tidigare. De skördas från juli till augusti. De används främst för att göra Cassis sirap och Cassis likör , söta, alkoholfria drycker ("Limonaden"), juice, gelé och sylt. De färska bladen kan användas i april och maj som garnering för ört- eller grönsaksoppa.

Ett extrakt från blommorna används i parfymindustrin för att lägga till en fruktanteckning, och de torkade bladen används i vissa teer.

Svarta vinbär är mer bittra än röda vinbär och båda är väldigt sura, endast sura körsbär och rabarber är sura. De svarta bären har en intensiv, ibland obehaglig arom, som fick dem smeknamnet "Wanzenbeeren" (bokstavligen - bugbär).

Svarta vinbär används i naturmedicin för att behandla hudsjukdomar och som diuretikum. I alternativa medicinska cirklar används den för reumatoid artrit, åderförkalkning och gikt. Vissa säger att de kan förhindra cancer, förkylning och hjärtsjukdom.

Vinbär är högre i vitamin C än apelsiner. De innehåller också mängder av vitamin A, fosfor och kalium. De innehåller cirka 40 kalorier per 4 gram (37 per 100 gram) och 7,5 gram fibrer.

Köper röda eller svarta vinbär

Se till att bären är fulla och är skina röda eller svarta. De håller några dagar hemma. Du kan också köpa dem frysta, antingen i "Waldbeeren" -blandningar i Tyskland ("Frukter av Skogen" blandar) eller ensamma. De säljs ofta frusna på stjälkarna och tar bort bären från stjälkarna medan fryst är lättast. Ät dem råa, på kakor eller kokta i komposit. Juice dem för en tart tonic.

Hur man tvättar vinbär

i en skål med vatten, inte under rinnande vatten. Ta bort bären från sina stammar genom att hålla den tjocka delen av stammen och använda en gaffel för att rinna ner stammen.

Pronunciation: die Johannisbeere - dee Yo-hahn-ess-bear-ah

Känd som: I norra Tyskland är de kända som "Ahlbeere", i Schweiz som "Meertrübeli", i Österrike och Bayern "Ribisel" i Swabia "Träuble" i Pfalz "Kanstraube". Även känd som "Gichtbeere" för bönder ("Gicht" betyder gikt).