Creamy Scalloped potatis med ost

Dessa välkrydda skulpterade potatis kombineras med en basisk vitsås för att göra en krämig och utsökt gryta.

Potatiserna är toppade med strimlad ost och lite paprika strax före servering. Använd cheddar eller Gruyere-ost i detta recept.

Se läsarens kommentarer för mer ingrediensförslag och idéer.

Vad du behöver

Hur man gör det

Värm ugnen till 400 ° C. Smörj en grund, 2-kvarts gryta.

Ta 2 till 3 tum vatten för att koka i en medelstora kastrull; tillsätt lök, skivad potatis och 1 tesked salt. Täck och koka i 5 minuter; dränera.

Smält smör i samma kastrull; Blanda i mjöl, peppar och kvarvarande tesked salt. Koka, rör om i 2 minuter för att laga mjölet.

Rör ihop mjölken gradvis och koka tills den är tjock, omrör hela tiden.

Rör i persilja.

Kombinera potatis med den vita såsen; Placera i den färdiga bakfatet och baka, avtäckt, i ca 35 minuter.

Stänk den strimlade cheddar- eller Gruyere-ost och paprika över potatis och bök 3 till 6 minuter längre tills osten smälts.

* Tips: Vaxna potatisar håller sin form bättre och är det bästa valet för scalloped potatis, gratiner och potatissallader. Använd nya potatisar, rödhudade potatisar, rundvita eller lila potatis i detta recept.

Reader kommentarer

"Bara tog detta till en gemenskapsmiddag för min kyrka och det var en stor hit. Jag använde ospeglade röda fingerlingpotatis och söta lökar och fördubblade peppar. Och när jag gjorde smöret och mjölroxen sautade jag tills mjölet var brunat - Passade också på att tillsätta peppar i roux medan det sauterade, vilket förbättrar smaken av både mjöl och peppar. Jag använde också skarp cheddar och en rättvis sprinkling av paprika. Och jag broiled det efter att du tillsatte osten, så Osten var brunad och lite krispad. Av de andra fyra kvinnorna på middagen frågade tre om recepten och två män märkte på hur mycket de tyckte om potatisarna. Så ett bestämt slag! " - Gilbert

"Det här receptet var fantastiskt! Jag hade ingen persilja så använde cilantro och använde Monterey Jack ost och rökt paprika för toppings. Förkokning potatis är nyckeln till framgången med detta recept. Jag serverade det med grillad kyckling och grillad "Habanero Chile Pork" korv. Dessa var de bästa scalloped potatis jag har haft, bar ingen, antingen från mitt kök eller en restaurang. " - Grace

"Jag har provat så många scalloped potatis recept som har misslyckats, det var med lite rädsla för att jag provade den här. Det var så enkelt och så gott. Jag var tvungen att ändra receptet eftersom jag hade begränsade ingredienser. Jag använde bara två Yukon Guldpotatis och en medelgul lök. Jag lade också till ungefär en halv kopp mexikanska ostblandningen till såsen. Jag toppade grytan med skarp cheddar efter de första 30 minuterna. Kontrollera din matlagningstid om du använder ett reducerat recept. " - Heather

Du kanske också gillar

Skalad potatis med bacon

Skalad potatis med ost

Cheddar Scalloped Potatis

Creamy Scalloped Potatis med skinka

Hash Brown Gryta med Gröna Lök och Sour Cream

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 399
Totalt fett 19 g
Mättat fett 10 g
Omättat fett 6 g
Kolesterol 49 mg
Natrium 1,408 mg
kolhydrater 45 g
Kostfiber 5 g
Protein 14 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)