Connemara Peated Single malt irländsk whisky

Irländsk whisky är traditionellt unpeated, men Connemara Peated Single Malt Whisky är ett starkt fall för mer peated irländska whisky. Connemara är en fantastisk whisky och förtjänar erkännande som en av världens stora whiskyer .

Hur Connemara är gjord

Torv är infödd till Irland, men det tog ett samarbete mellan Cooley Distillery och skotsk destilleri Gordon Mitchell (som senare grundade Arran Distillery i Skottland) innan den första peated irländska whiskyen introducerades.

Peated whiskys mäts på deras nivå av rök av något som heter "fenoler per miljon" (eller ppm ), vilket är en indikation på hur mycket rök som har tillsatts till single malt bygg.

Islay , en region i Skottland som är känd för stora, torvwhiskyer , medeltal cirka 30 ppm medan Connemara kommer in på en mildare 13-14 ppm. Vad detta betyder är att medan det finns ett element av rök som är inneboende i denna whisky, spelar röken mer av en stödjande roll än att vara främre och centrala på gommen. Även vid 40% ABV packar denna whisky inte en alkoholhaltig stans och väljer finess snarare än brutal styrka.

Connemara är en blandning av äldre whiskyer: en 4 år, en 6 år och en 8 år. Företagets företrädare berättar för mig att den 4-årige ger whiskyen en livlig nivå, medan den 8-åriga lägger djupet till whiskyen och den 6-årige behövs för att gifta sig med dem tillsammans.

Smakspresentationer

På näsan har Connemara en första rökighet med en underliggande sötma.

Det kan noggrant beskrivas som illaluktande som om en karamellaffär hade brunnit ner. Creosot, socker och tips av choklad i överflöd.

Gommen ger upp smaker som påminner om en skogsbrand, med kreosotsmaken fortsätter såväl som en något medicinsk anmärkning balanserad med mjuka karameller och klibbiga bollar.

Maten är torvig, långvarig och nästan mystisk, med rika chokladkruka de creme anteckningar i slutet.

Slutgiltiga tankar

Vid ett tillfälle, innan den irländska whiskyindustrin började skaka i början av 2010, kom Connemara också i ett 12-årigt erbjudande med cask-styrka och i Irland-bara Sherry Cask-finish och kraftigt utjämnade uttryck. Nu när Kilbeggan äger destilleriet. Det är svårt att berätta om dessa specialflaskor kommer att återupplivas.

Flaskor kan fortfarande vara tillgängliga på marknaden och en whiskyentusiast kan alltid vara säker på att en flaska med Connemara-etiketten kommer att bli en trevlig whisky.

Mer information