Colcannon: Irländska potatismos med kål

Potatis och kål har varit näringsrika livsmedel i Irland under åren - under medeltiden var dessa ingredienser lätt tillgängliga för den gemensamma mannen. Denna klassiska irländska maträtt som kombinerar dessa två ingredienser i en rik och tillfredsställande sida kan ha uppstått så tidigt som 1735, men den första hänvisningen till "colcannon" är känd för att vara i Cassells Dictionary of Cookery 1875.

Det finns många variationer, några inklusive kale istället för kål, några med purjolök och grönsaker och några recept bakade i gryta. Men oavsett hur det är förberedt är colcannon så vanligt att ett recept ofta skrivs på baksidan av en påse potatis.

I detta recept läggs potatismos, tillsammans med mjölk och smör, till kål som har kokats med lök tills det är ömt. Resultatet är en skål med komfort, perfekt tillsammans med en corned beef middag. Eller, om du lägger till några hackade corned beef till colcannonen, kommer du att ha en traditionell engelsk maträtt som kallas bubbla och squeak.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Placera kål , lök och vatten i en gryta eller nederländsk ugn och koka snabbt. Minska värmen, täck och simma ca 8 minuter tills det är ömt. Torka inte över.
  2. Tillsätt potatismos , mjölk, smör eller margarin, salt och peppar . Blanda väl, rör om ofta tills den värms upp. Servera varma som sidovägg.

variationer

Att vara en så enkel maträtt, det är verkligen inte mycket variation - men du hittar andra recept som inkluderar kale istället för kål med grönlök för extra smak, liksom en vegansk version som använder sojamjölk.

Du kan också lägga till kokad bacon om du vill.

Ett traditionellt sätt att tjäna colcannon är att höja det på en tallrik, skapa en brunn i mitten, tillsätt ett smörklump till inryckningen - smöret smälter snabbt och häll sedan grädde runt kolcannonhöjden.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 149
Totalt fett 5 g
Mättat fett 1 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 3 mg
Natrium 139 mg
kolhydrater 23 g
Kostfiber 3 g
Protein 4 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)