Classic Spice and Herb Blends

Det är roligt att experimentera med att kombinera olika örter och kryddor , men det finns några kombinationer som har stått emot tidstestet. Dessa klassiska kryddblandningar har använts i århundraden för att smaka kött, fisk, fjäderfä, soppor, grytor och grönsaker. Upptäck vad som ger var och en sin unika smak och hur de används bäst.

Blackening Seasoning

Denna smakrika Cajun- favorit är en blandning av paprika, vitlök, svart, vit och cayenne paprika, timjan och oregano.

Kött och fisk är vanligtvis belagda i kryddan och sedan seared tills "blackened" i en stekjärnspanna. I stället för att brännas till svart, är paprika, som förvandlar en djupröd-svart färg när den seared, ansvarig för svärjningsinsatsen. Denna kryddblandning kan göras antingen varm eller mild beroende på hur mycket cayennepeppar som används.

Bouquet Garni

Denna bunt franska örter kan innehålla en mängd olika ingredienser, inklusive basilika, marjoram, timjan, rosmarin, lökblad, salvia eller pepparkorn. I stället för att vara en särskild blandning av örter, är bouquet garni en generisk term för färska örter bundna i en bunt och brukade infusera soppor, grytor och lager. Den strängbundna buntlen av örter avlägsnas sedan före servering.

Kinesisk Fem Spice

Denna klassiska kinesiska kryddblandning används för att krydda fett kött för rostning, såsom char siu eller rostad and, och olika stekpärlor. Blandningen innehåller stjärnanis, kanel, kryddnejlika, sichuan paprika och fänkålfrön.

Dessa kryddor tillsammans ger en smak som är djup och kryddig med en snygghet av sötma.

Curry pulver

Curryblandningar varierar drastiskt beroende på region och lagar matlagning på blandningen. De flesta kommersiella blandningar inkluderar gurkmeja, kummin, koriander och rödpeppar, men kan också ha en mängd andra örter och kryddor tillagda.

Curries används för att krydda kött, grönsaker, grytor, eller till och med som en allsidig bordsmakning.

Böter Herbes

Denna örtblandning är en häftklammer i medelhavsmat. Denna delikat smaksatta blandning av örter används bäst med lättare rätter som fisk, ägg eller grönsaker och läggs vanligtvis i slutet av matlagningen för att bevara den ljusa färska smaken. Böter herber är en blandning av persilja, gräslök, dragon och körsbär.

Örter de Provence

Denna franska örtblandning består av lavendel, fänkål, basilika och timjan. Dessa örter är alla infödda i Provence, Frankrike, varefter blandningen heter. Denna lätta men smakrika blandning är perfekt för grillad fisk eller kött, och till och med grönsaker.

Italiensk krydda

Italienska kryddblandningar kan vara en amerikansk skapelse snarare än verkligen italiensk, men det gör dem inte mindre populära. Dessa kryddblandningar kan variera beroende på innehåll, men innehåller vanligen en blandning av basilika, oregano, rosmarin, timjan, vitlök och rödpeppar. Italiensk krydda är bra på kött, grönsaker, pasta, pizza och bröd.

Jerk Seasoning

Denna berömda kryddiga karibiska kryddblandning kombinerar allspice, kryddnejlika, kanel, muskotnöt, timjan, vitlök och super hett skotsk bonnet peppers. Dessa kryddor brukar torr gnidas i kött eller kombineras med citrusjuice och andra vätskor för att skapa en marinaden.

Jerk kryddor är känd för sin användning med kyckling men används också ofta för skaldjur och andra kött.

Old Bay Seasoning

Denna populära skaldjursmakning skapades i Chesapeake Bay-området i början av 1900-talet och är fortfarande populärt idag. Smaksättningen omfattar selleri frö, lök blad, peppar, kryddnejlika, kanel, muskotnöt, kardemumma, mace, ingefära, senap och paprika. Även om denna krydda är mest känd för sin användning med fisk och skaldjur, använder många människor det som en allsidig kryddblandning till övre ägg, pommes frites, popcorn och mycket mer.

Fjäderfä kryddor

Denna lätta, jordnära blandning är utmärkt för fjäderfä, men kan även användas för andra lätta kött som fläsk eller fisk. Blandningen innehåller vanligtvis persilja, salvia, rosmarin och marjoram.

Quatre Epices

En annan kryddblandning från Frankrike, denna kombination kan också hittas i hela Medelhavet.

Namnet, som betyder "fyra kryddor", innehåller peppar, kryddnejlika, muskotnöt och ingefära. Denna kryddblandning är perfekt för soppor, grytor och grönsaker, men används också för köttberedningar som korv och pate.