Chicha Morada: Peru Traditionell Kall Dryck

Djuplila i färg och gjord av torkad majs, alkoholfri chicha morada (" lila dryck ") är obestridlig som Perus ikoniska uppfriskande drink. Av ödmjukt Andes ursprung (och rik på antioxidanter) konsumeras det idag av människor i alla samhällsklasser och i nästan alla sammanhang i det landet, från en snabb dryck på marknaden till en elegant statsmat. Smaken är lite rustik, mildt söt och förvånansvärt uppfriskande på grund av de kryddor som används vid framställning.

Nuförtiden är det lätt att hitta flaskiga chicha morada och / eller drivna blandningar för att förbereda drycken i amerikanska stormarknader i områden som har stora populationer av peruanska nedstigning (och det finns alltid Internet för dem på andra geografiska platser). Att göra det från grunden är dock mycket mer tillfredsställande - för att inte tala ekonomiskt - och kommer att göra ditt hus luktar himmelskt. Förbered det klart från det här grundläggande receptet, ändra sedan det nästa gång med en av följande variationer. Du kommer att vara glad att du gjorde det!

Vad du behöver

Hur man gör det

* Öron av torkad peruansk lila majs, vanligtvis sålda påsar, finns på många latinamerikanska marknader i USA. Om du inte kan hitta dem på en mur- och murbruk kan de bestilles online. Byte av andra typer av majs rekommenderas inte.

  1. Skölj öronen av lila majs under kranen för att avlägsna damm eller främmande material. Placera öronen, plus eventuella bortfallna korn som kan ha fallit av, i en stor kruka tillsammans med vattnet, kanel och kryddnejlika. Lägg potten över hög värme på spisen; När vattnet når kokpunkten, minska värmen till medelstor. Låt detta koka i ca 50 minuter.

  1. Ta bort potten från värmen och låt den svalna tills den är säker att hantera. Torka vätskan genom en fin sil i en burk, lägg ihop (ej bortkasta) fastämnena. Tillsätt sockret i vätskan och rör om tills det är helt upplöst. Smak, tillsätt mer socker om så önskas, även om den här drycken är mest uppfriskande när den inte är alltför söt.

  2. Chill chicha. Obs! Vid denna tidpunkt kan du göra ytterligare en sats av drycken, om så önskas, genom att tillsätta mer vatten till grytan med de reserverade fasta ämnena och upprepa hela processen. När du ser att nästan alla kornkorn har brutit öppet något, kommer du att veta att majsen har givit upp hela sin smak; tills dess kan det återanvändas på detta sätt.

  3. Höger innan du serverar, hugga äpplen eller päron i små kuber och smörj limen. Tillsätt tärnad frukt och limejuice till chicha i kannen och rör om. Servera som-is eller över is, med ett halm och en lång sked (för att äta frukten), om så önskas. Förvara eventuella kvarvarande chicha morada i kylskåp.

Ljuva variationer på Chicha Morada

Som det händer med de flesta traditionella rätter och drycker i alla kulturer sätter varje peruansk familj sin egen vridning på det grundläggande chicha morada receptet. Här är några sätt att fancify smaken:

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 116
Totalt fett 0 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 5 mg
kolhydrater 32 g
Kostfiber 6 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)