Den perfekta choklad- och gräddfilen till jul

Denna dekadenta chokladrulle från Julia Cranston är helt enkelt perfekt för julfestivalen. Loggen är oozing alla smaker och avlämningar som passar säsongen.

För det första toppade en chokladskivorrulle med ett tjockt lager av chokladganache, sedan en annan piskad kräm, och slutade med ännu ett lager av tjock chokladganache . Lägg till här en sprinkling av florsocker och några smaskiga dekorationer, du kommer inte bara ha en god tårta men också en showstopper på bordet också. Du kan behöva glömma kosten på den här, men det behövs bara en liten bit för att uppskatta hur bra det här är. Det är ju ju jul.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Förvärm ugnen till 200C / 180C Fläkt / 180 / Gas 6.
  2. Smörj en 33 x 23 cm schweizisk rulleformad tin, linje med bakpärm.
  3. Använd en stor skål, vispa ägget tills det är luddigt och blekt i färg. Sifta över mjöl och kakao, lägg försiktigt de två ihop. Blanda inte över.
  4. Häll kaka smeten i tenn. Baka i 8-10 minuter eller tills kakan är gyllene och lätt uppstigna
  5. Skär en bit bakpärkning något större än kakan. Placera på en bänkskiva, strö med isblåsocker och vrid snabbt kakan på pappret. Ta bort foderpapperet.
  1. Smaka försiktigt 2,5 cm in från kakans långsida. Börja från övre änden rulla kakan upp med papperet på insidan. Placera till ena sidan för att svalna.
  2. Placera choklad och 450 ml grädde i en skål, lägg över en panna med knappt kokande vatten för att smälta. Smält sedan, sätt i kylskåpet för att svalna och tjockna.
  3. Unroll kakan, sprida överdelen med 1/3 av chokladkräm toppen med det vispgrädde och rulla en gång till, den här gången så tätt som möjligt.
  4. Ta en liten skiva från varje ände och gör sedan ett diagonalt snitt ungefär en fjärdedel från rullens ände. Placera den längre kakan på en serveringsplatta och placera den mindre rullen i en vinkel för att likna en gren.
  5. Rör kvarvarande kräm i längdriktningen för att täcka hela kakan inklusive ändarna. Gaffla försiktigt grytan med choklad för att grova barken något. Damm med florsocker.

Hur man rullar en Yule-logg

För detaljerade instruktioner om hur man rullar loggen kan du se tekniken i stegvisa bilder här.

Kakan kommer från Julia Cranston, en berömd bakare på Julia's Cakes and Bakes and Baking tutor på Cooks School of Food på Carlton Towers, och inspireras av ett recept från Mary Berry.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 488
Totalt fett 32 g
Mättat fett 18 g
Omättat fett 9 g
Kolesterol 178 mg
Natrium 248 mg
kolhydrater 44 g
Kostfiber 3 g
Protein 8 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)