Blanchering grönsaker före frysning

Blanchering är en process där du kokar eller ångkokar grönsaker kort tills de är delvis kokta. Det är ett viktigt steg före frysning av många grönsaker, inklusive broccoli, gröna grönsaker , strängbönor, okra och sparris.

Grönsaker som är frysta utan att ha blanchats är säkra att äta men har "av" färger, texturer och smaker. Om du någonsin har fastnat en massa rå spenat in i frysen och tagit den ut senare för att hitta att du hade en mörk, smutsig röra, förstår du.

Blanchering stoppar den enzymatiska aktiviteten som förlorar grönsaker. Dessa enzymer kan överleva frysande temperaturer och fortsätta sönderfallsprocessen, även om maten är frusen. Förbehandling av maten i kokande vatten eller ånga dödar enzymerna.

Hur man blancherar grönsaker

  1. Koka upp vattnet medan du rengör och upp grönsakerna.
  2. Placera de rengjorda, skurna grönsakerna i en kruka med kokande vatten eller i en ångkorg över kokande vatten. Koka för det antal minuter som passar grönsaken (se diagrammet som följer med den här artikeln.)
  3. När grönsaken blancheras för den rekommenderade tiden, dränera grönsakerna och omedelbart kasta de blancherade grönsakerna i isvatten eller kör kallt vatten över dem. Du vill svalna maten så fort som möjligt så att den inte fortsätter att laga mat från resterande värme.
  4. När maten är snabbkyld, töm den väl. Med gröna gröna, pressa ut så mycket vätska som möjligt. Överskott av vätska resulterar i dålig kvalitet frusen mat.
  1. Placera de blancherade grönsakerna i fryspåsar eller behållare och lägg i frysen.

Även om vissa källor föreslår blancheringstider för paprika , lök, majs och tomater, kan dessa grönsaker frysas utan blanchering. De flesta rotgrönsaker , särskilt potatis, fryser inte bra även när de blancheras först.

Blancheringstider för grönsaker

Här är en lista över grönsaker som fryser väl när du blancherar först och hur många minuter de ska förbli i kokande vatten eller ånga:

Även perfekt blancherade och frysta grönsaker förlorar några av deras näringsinnehåll över tiden, så det är viktigt att märka dina frysta livsmedel med det datum de frosne och notera hur lång tid mat kan frysas .