Hara Masala (Green Spice Mix)

Masala - mer formellt kallad "garam masala" - är en blandning av mark kryddor vanliga i Indien, Pakistan och andra sydasiatiska länder. Kryddsblandningen är perfekt som en bas för fisk, kyckling och fläskrätter, som fisk hara grön masala och kotletter hara masala , ett populärt indiskt fläskrecept.

Även om denna blandning av kanel, nötkött, nötkött, kardemumma, pepparkorn och kummin traditionellt används för indisk mat "har kockarna nyligen börjat lägga till garam masala till marinader, salladsdressingar och andra rätter", enligt NPR: s Monica Bhide. "Garam" betyder "värme" på hindi, ett av de viktigaste officiella språken som talas i Indien, men masala kryddablandningen är inte riktigt het. "Det betyder att kryddorna ökar kroppens värme genom att höja metabolismen," Bhid noter. Därför hittar du ofta denna kryddablandning som kallas "masala" i många indiska recept. "Hara" förresten betyder "grön" på hindi.

Receptet på denna masala är lite av en variation på den traditionella blandningen. Du kommer att använda färska mint för att lysa upp smak, vitlök och lök för att ge blandningen lite bit och i detta fall chilies för att ge värme till blandningen. Ironiskt nog kan du verkligen ringa den här versionen "garam" masala, för att du lägger till så mycket värme i blandningen som du gillar genom användningen av chili. En annan variation här på det traditionella masala receptet är tillsatsen av vallmofrö, som lägger till konsistens i blandningen.

Vad du behöver

Hur man gör det

Gör Masala

  1. Grovskuren koriander och mintblad
  2. Skala och gräda vitlök
  3. Minska ingefära och chili i små bitar
  4. Tärla löken i små bitar
  5. Mala alla ingredienser i en mjuk pasta.
  6. Lägg till vatten om det behövs för att underlätta slipning eller för att säkerställa en jämn textur.
  7. Använd omedelbart, eller placera blandningen i en lufttät behållare och förvara den på en sval, torr plats i upp till sex månader.

Tips: Torka först ingredienserna

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 123
Totalt fett 2 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 36 mg
kolhydrater 25 g
Kostfiber 5 g
Protein 6 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)