Easy Madeleine Recept - Klassiska franska Tea Cakes

Glöm cupcakes i en minut och tänk Madeleines istället! Dessa svampiga små franska kakor är populära i Marocko, där de kan hittas hembakade eller sålda för en dirham eller två på bagerier. Servera dem för te tid, till frukost, eller som mellanmål.

Madeleiner är ganska lätta att göra, men du måste köpa scalloped Madeleine mögel för att komma igång. Mögelarna finns i olika storlekar och material, men det kan vara lätt att använda non-stick kokkärl eller silikon.

De små kakorna kan smakas på olika sätt, men jag gillar dem bäst med färsk citronskal . De är också utsökta när de är tillagade med apelsinplattor eller helt enkelt vanilj. Servera dem oadornad, eller ge dem en dammning av pulveriserat socker.

Planera lite, eftersom du måste tillåta minst en timme för att kyla smeten.

Försök också Madeleines au Chocolat .

Vad du behöver

Hur man gör det

Förbered batteriet

 1. Slå ägg och socker med en elektrisk mixer i ungefär fem minuter, eller tills tjock och fluffig.
 2. Blanda i vanilj och zest.
 3. Sifta mjöl och bakpulver och smälta smörblandningen gradvis i äggblandningen med en stor spatel. Blanda inte över som du vill att smeten ska behålla sin lätta, fluffiga struktur, men var noga med att allt mjöl införlivas i smeten.
 1. Rör en sked eller två av smeten i smält smör, och smäll sedan smörblandningen gradvis i smeten. Återigen, undvik överblandning eftersom du vill att smeten ska vara ljus.
 2. Täck och kyl smeten i en timme eller längre.

Baksida Madeleines

 1. Förvärm ugnen till 400 F / 200 C. Minska värmen något om du använder mörka bakpannor.
 2. Förbered dina Madeleine-pannor genom att borsta varje mögel generöst med smält smör och damm med mjöl. (Var noga med att få smör i varje spricka eller kakorna sticker.) Tappa ut överskottsmjölet och sätt in pannorna i kylskåpet för att kyla i 5 till 10 minuter, eller tills smöret har fastnat. (Obs! Det är inte nödvändigt att feta och mjölma en silikon eller mögel.)
 3. Sked en smäll av smet - ungefär en generös matsked för en 3-tommers tårta - i varje form, sprida inte smeten.
 4. Baka kakorna i ca 10 minuter eller tills ljuset är gyllenbrun i färg. Kakorna ska utveckla en puckel som springer tillbaka när du trycker lätt på den. Skaka inte över.
 5. Tryck på kokkärl på disken för att lossa kakorna, eller använd en tunn spatel eller kniv för att försiktigt lossa varje Madeleine. Vänd kakorna ut på ett ställ för att svalna.
 6. Servera varma eller rumstemperatur. Om så önskas, garnera med en lätt dammning av pulveriserat socker.

Lagring Madeleines

Madeleines förvarar endast en dag eller två vid rumstemperatur när den är väl täckt. De kan också frysas i en lufttät behållare eller frysbox.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 96
Totalt fett 6 g
Mättat fett 3 g
Omättat fett 2 g
Kolesterol 43 mg
Natrium 122 mg
kolhydrater 9 g
Kostfiber 1 g
Protein 2 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)