Använda senapsfrön för att laga indisk mat

Indiskt namn och uttalande:

Rai, Sarson, uttalad som raa-ee och så vidare

Utseende, smak och lukt:

Senapsfrön som används i indisk matlagning är små och svarta eller mörka bruna i färg. Fröerna har en svag, kryddig lukt som om det är curryblad. De smakar precis som senap i pastaformen.

Köpa det:

Senapsfrön är den vanligaste formen av senap i indisk matlagning, med pulveret sällan, om någonsin, som används.

Om du någonsin behöver pulverform, är det lämpligt att köpa frön och slipa dem hemma enligt vad som krävs i receptet.

Använder det:

Tadka eller Tempering är en matlagningsmetod där matolja värms till mycket varmt och hela kryddor läggs till och stekas. Denna olja och kryddblandning läggs sedan till som en slutgiltig beredning eller garnering till skålen. I indisk matlagning är Rai / Sarson ofta en del av Tadka i en maträtt.

I jämförelse används Rai / Sarson mer i södra indiska än i nordindisk matlagning. I söder är det vanligtvis kombinerat med gröna chili och curryblad i en tadka. Det används ibland i pastaform, i östra indiska rätter som Deemer Patudi eller fiskkarries .

Intressanta fakta:

Senapsfrön är från senapplantan, som tillhör Cruciferous växtfamiljen. Andra grönsaker som tillhör den här familjen är blomkål, broccoli, spritkål och kål . Trots små är senapsfröet känt.

Det hänvisas till i kristna läror, islam, hinduism och buddhism! Sanskritskrifter från 5000 år sedan omnämna senapfrön! Senapsfrön användes medicinskt i historien och idag känner vi dem till att vara en stor källa till omega-3 fettsyror , järn, kalcium, zink, mangan och magnesium. Vissa undersökningar tyder på att de innehåller föreningar som hjälper till att bekämpa cancer!

Användning annat än matlagning: