Allt om stinging Nettles (aka Urtica dioica)

Använd denna rikliga ogräs istället för spenat. Det är mer näringsrikt, och det är gratis!

Om Nettle Plant

Mitt första möte med stickande nässlor var smärtsamt och oväntat. Jag gick på en med en bar fot och visste genast vad jag hade gjort. Min fot svällde upp och stannade så för några timmar; klåda och rodnad varade några timmar mer. Detta gjorde mig inte mindre ivriga att skörda stingnät, även om det gjorde mig försiktigare i min strävan efter denna goda vårgröna.

Medan några av mina födelseskamrater hävdar att de kan hämta nässlor utan att bli stungna, använder jag läderhandskar för att skydda mina händer. Och ändå slutar jag knä på dem eller bakar upp i en stor lapp när jag försöker ta ett fotografi. Om det är priset för att skörda denna läckra vilda ätbara, jag antar att det är värt det.

Det finns flera arter av ätbara nässlor, men den brinnande nässeln ( Urtica dioica ) är den vanligaste. En underart, U. dioica subspecies gracilis var en anses vara en separat art men inte längre. Dess löv är något tunnare än de vanliga gamla U. Dioica , men det är fortfarande omedelbart igenkännligt som en brinnande nässla.

Stingnät är en ständig ogräs som reproducerar (mycket framgångsrikt) av frö och av jordiska rhizomer. Nettles är en anpassningsbar växt. De är vanligast i fuktiga jordar nära strömmar och i skuggiga skogar, men du hittar dem också i soliga fält så länge som det finns tillräcklig fuktighet.

Växten kan växa till två till sex meter lång, beroende på odlingsförhållandena. Bladen är spetsiga och grovt tandade och blommorna är små och gröna, med ursprung i korta kedjor från bladaxlarna. I utseende liknar stingnetten lite mint, men det har ingen lukt och packar en betydande stans.

Stjälkarna och undersidan av stiftande näsblad är täckta av små, ihåliga hår (trichomes) som innehåller flera kemikalier inklusive histamin och myrsyra. När håren är trasiga släpper de ut kemikalierna, vilket orsakar det ökända stinget.

Nettles är mest ömma och välsmakande på våren innan de blommar. Använd starka handskar (håren kan tränga in löst vävt tyg) för att välja överst flera par blad och stam, och skörda före plantans blomningar. När växten blommat, har stjälkarna blivit hårda och fibrösa. Dessutom tror vissa människor att mogna nässlor kan irritera urinvägarna eller bidra till bildandet av njurstenar. Jag har inte hittat någon peer-reviewed vetenskap för att stödja detta, men skulle råda dig att fel på sidan av försiktighet. (Nackarna smakar inte lika bra när de är på blommande stadium, och jag handlar om vild läckerhet.)

Om du hittar en bra näsplast, besök tidigt och ofta. Genom att skörda varje vecka eller så kan du förlänga den goda säsongen. Avskärning av de sex till åtta inches av stammen hindrar plantan från att producera blommor och låter dig skörda i månader i stället för veckor. Eftersom det här är en ogräs som ofta uppstår i stor överflöd behöver du inte vara blyg om att skörda.

Detta är en grönsak för att lagra och njuta av hela året.

Fodertips: om du blir stuckad med nässlor, leta efter en lockig docka . Välj några av de unga bladen från mitten av växten och masha dem för att exponera mucilagen och applicera det här på stinget. Svullnaden kommer inte att gå ner, men det borde lindra lite av smärtan.

Matlagning Nettles

Nettle stingers förstörs genom matlagning och torkning, så du har val om du vill behålla dem. Vissa människor torkar löven, mala dem i ett pulver och använd det som en soppbas eller att göra ett te. Jag föredrar att snabbt blanchera nässlor för att avväpna stingrarna, sedan använder de dem genast eller fryser dem för senare användning. Blanched nässlor kan frysas och lagras i upp till ett år.

För att blanchera dina nässlor, ta en stor kruka med vatten till en rullande koka, lägg sedan näsorna och tryck dem under vattnet för att helt dunka dem.

Koka nätet i två till tre minuter, torka sedan och skölja dem i kallt vatten för att stoppa tillagningen. Innan du fryser eller lagar mat med dina nät, eliminera så mycket vatten som möjligt från de kokta gröna. Ta en handfull och gör det svårt att klämma. Du kommer bli överraskad av den rika, blågröna färgen på vätskan du tar bort.

Stingnät minskar kraftigt när det kokas, på samma sätt som spenat gör. Faktum är att du kan använda kokta nässlor på nästan alla sätt som du skulle använda kokad spenat: quiches , frittatas , pasta , gnocchi eller gnudi. Du kan också göra en salig, smaragdgrön näs soppa eller en söt / tårta nässla hjärtlig .

Det är möjligt att äta råttor, men inte utan att först bearbeta dem. Vänligen välj inte bara ett blad av en nässla och lägg den i munnen. Medan vissa erfarna föräldrar hävdar att de kan göra det, krävs det noggrann hantering, och jag tror inte att det är värt den möjliga smärtan. För att avväpna stingrarna av råttor, kör dem genom en juicer för att få en briljant färgad och väldigt näringsrik grönjuice , eller använd en matprocessor eller blender för att rena nässlorna och använd dem för att göra pesto eller till pasta.

Nettles anses vara ett superfood av många nutritionists. De är rika på vitaminerna A och C, liksom järn, kalium, kalcium och mangan. Men kom igen, du vet att jag bryr mig inte om det. Jag älskar nässlor eftersom de smakar så darn bra.