Allt om matlagning med färska sardiner

Sardinerna är hållbara, läckra och bra för dig

Sardiner - den färskt sorten, inte konserverad - är bland Moder Naturens stora gåvor. De är rikliga på båda kusterna, billiga, laddade med omega-3-fettsyror hälso-tjänstemän kramar om, och de är helt läckra.

Sardiner är en liten skola fisk som strömmar över de öppna oceanerna som äter plankton och små kräftdjur. De är i sin tur ätit av, ja, bara om allting. Inklusive människor.

Färsk vs. Konserver

Du är förmodligen mest bekant med konserverad sardiner, och de är en utmärkt produkt när de är väl gjorda. Men de är en dålig ersättning för färsk fisk från havet, som är mest förekommande i varmt väder, men du kanske måste slåss de fiskare som föredrar att använda dem för betesfisk istället för att äta dem eller sälja dem på det öppna marknader.

Att hitta färska sardiner är en bra anledning att släppa allt och kalla dina vänner till en fest. Sardinerna rotnar snabbare än nästan alla andra fiskar - det är alla de omega-3- så köper ett gäng och äter dem den dag du hittar dem eftersom du aldrig vet när du kommer att se färska sardiner på marknaden igen.

Välja och lagra

Leta efter sardiner som är rent luktande och hela. Försök att undvika blåslagen fisk och undvik definitivt någon fisk med "mageförbränning", ett tillstånd där magen är trasig och tarmarna börjar komma ut. Detta är ett tecken på en gammal fisk som endast är lämplig för saltning.

Om din fiskesäljare inte gör det för dig, när du får dina sardiner hemma, kör dem under kallt vatten för att ta bort eventuella kvarvarande vågar och försiktigt tarma dem. Du kan lagra fisken under en lite fuktig pappershandduk i ditt kylskåp tills du är redo att laga dem. Gilla med någon färsk fisk, undvik att frysa dem, eller du kommer att förlora den smak och hälsosamma bonusen som färsk fisk ger.

Matlagnings Sardiner

Vad gör du med dem? Ett av de bästa sätten att laga sardiner är att grilla dem. Inslagna i druvor eller fikonblad, grillad över träkol med olivolja och citron, färskt sardiner skryter i stort sett alla andra skaldjur.

Men du måste hantera benen. Det bästa sättet att göra detta är att dela eller fjärilera dina sardiner. Gör det här och du kommer bara ha några gossamerben kvar, och de är mjuka nog att äta säkert.

Du kan också filé färska sardiner och marinera dem i salt, olivolja och citronsaft för att göra en medelhavsversion av ceviche. Detta är ett vanligt sätt att servera sardiner i Medelhavsländerna, där sardiner är rikliga på fiskmarknader och på vattenfronterna.

Färska sardiner är också bra fileterad och bakad . De går bra med fullmatade såser, särskilt tomatsåsar. Spicy, citrusy salsas fungerar också bra.

Men botten är det här: Om du hittar riktigt färska sardiner är enkelheten nyckeln. Njut av den rika smaken av fisken med lite mer än salt, citron och lite olivolja.