Matlagning Sockeye lax

En stor färg, stor smak hållbar fisk

Tillsammans med coho och kung lax är sockeye lax en av de mest eftertraktade arterna av Pacific lax att äta. Sockeye är inte den största laxen i havet, toppade på endast ca 6 pund. Inte heller är det den fattigste - kungs laxen tar den priset. Men fiskfiskare hävdar att sockeye lax är den mest ömtåliga och lysande av alla Stilla havet-fångade vild lax.

Vad ger Sockeye dess smak och struktur?

Sockeye, även känd som "röd lax", är full av smak, med en nästan rik eftersmak.

Sockeye anses vara en fast kött lax, delvis beroende på deras långa migrationsmönster från sjö eller flod till havs, och sedan tillbaka igen för att gissa. De äter mestadels på små kräftdjur som krill medan de bor i havet, vilket ger dem en svag krabbaliknande smak. Under sin vistelse i havet bidrar detta näringsrika mat till att skapa både sin livfulla färg och deras starka laxsmak.

Val av Sockeye lax

När du köper lax söker du alltid efter "viltfångad", fräsch eller blixtfryst sorter. Sockeye från kopparfloden och Bristol Bay är de två mest värdefulla sorterna och kan styra orimliga priser. Men vissa hållbara fiskeverksamheter erbjuder hemleverans till ett rimligt pris. Blodfryst sockeye kan ätas rå säkert på sushi. Och konserverad sockeye upprätthåller sin fasta struktur och rik röd färg.

Köpa lax kan vara kontroversiell eftersom fisket är bräckligt och arten är mottaglig för överfiske.

Se alltid till att källa hållbar fiskad sockeye lax som har fångats med en krok och linje av fiskare som följer strikta förvaltningsplaner. Att köpa från hållbara källor - antingen direkt eller genom en respekterad detaljhandlare - försäkrar kvaliteten på den fisk du äter, din familjs hälsa och främjar hållbarheten hos en värdefull resurs.

Matlagning Sockeye lax

Sockeye lax är fastare än andra fiskar och kan vara mycket kokta mycket lätt. För grillning, håll dig till en enkelberedning av olivolja, citron och salt och peppar. På grund av sin komplexa smak är sockeye inte en fisk att klä upp med komplexa såser. Grilla det kött-sida ner och sedan vända det över, om du använder en öppen eld; eller hud-sidan ner på en cedarplanka. Laxen är klar när köttet börjar flinga (vanligtvis inom 10 minuter).

Pan-searing sockeye på din spishäll i 3 minuter på varje sida fungerar också bra. Eller du kan brilla det (ungefär som grillning) på ovns topprack i ungefär 3 minuter per sida. Att krypa laxen i fiskbestånd eller vin i 5 minuter i en non-stick-stekpanna gör det möjligt för fisken att behålla sin fuktighet, vilket ger en smak i munnen. Och med högt fettförhållande röker sockeye lax vackert (om du äger en rökare).

Finputsning

Vild sockeye lax kräver att bli ätas som-är. Avsluta din sockeye helt enkelt, med en nypa salt, en pressning av citron eller en enkel sås . Kom ihåg - ju mindre utarbetade du gör din maträtt, desto bättre smakar sockeye. Det är bäst att bara låta din prisade fisk smaka på sig.