Hur man bota sardiner

Sardinerna är underbart smakfull och näringsrik liten fisk. Att bota dem med lite salt över natten mjuker sin starka smak och gör dem perfekta för att sätta på sallader, sätta på toast eller bagels och gräddeost eller tjäna som en enkel och elegant aptitretare.

Härdade sardiner kan hållas, täckt med olja, i upp till en vecka. Som du kan gissa från att titta på det, är det här lätt att dubbla eller tredubbla efter behov.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Använd en vass kniv för att skära av sardinernas huvuden strax förbi där deras gölar är. Klipp en slits ner sina bukor till svansen. Under rinnande vatten öppnar du dem och glider ut magen. (Du kan fråga din fishmonger att göra detta, men om du är ny för att rengöra fisk är sardiner ett super lätt första försök!) Stör inte försök att ta bort huden, det är mycket lättare att glida bort efter att ha varit härdas.
  1. Skölj fisken ren och klappa dem torr. Placera dem i en bakpanna eller liknande behållare och strö dem på båda sidor med saltet. Täck pannan noggrant med plastfolie (några lager är i ordning) och torka pannan i kylskåpet i ca 2 dagar (36 till 48 timmar).
  2. Ta bort sardinerna från pannan och skölj dem rena med salt. Skala av huden, om du vill (det är lätt att göra nu) och servera eller täcka dem helt med olja och förvara dem i kylskåpet i upp till en vecka.