Oyakodon: Kyckling- och äggrisskål

Oyako betyder bokstavligen föräldrar och barn på japanska och refererar till två av rätternas huvudingredienser: kyckling och ägg. Oyako är en do nburi , även kallad en don , vilket betyder risskål. Kycklingen och ägget simmas i en smaklig buljong och sedan spolas blandningen över skålar med ångat japanskt ris.

Det här är en traditionell japansk maträtt som har funnits ganska länge - den var först kokad på Tamahide, en Tokyo-restaurang, år 1891. Nu är det ett populärt menyalternativ på japanska diners.

Dashi soppa lager är en viktig ingrediens i många japanska soppor inklusive miso soppa samt många nudlar. Det görs när vatten kokas med ätbar kelp (kombu) och spån av konserverad, fermenterad skipjack tonfisk (katsoubushi). Det är sedan ansträngt att skapa buljongen. Mirin, ett essentiellt japanskt kryddor, är ett risvin som liknar skull men med en lägre alkoholhalt och högre sockerhalt.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Häll dashi soppa lager i en stor stekpanna och placera över medium värme. Tillsätt sojasås , mirin och socker till soppen.
  2. Tillsätt kyckling och simma på låg värme i några minuter. Tillsätt lökskivor och låt simrera i några minuter.
  3. Lätt slå ägg i en skål.
  4. Koka soppan och häll ägget över kyckling och lök. Vrid värmen ner till låg och täck med lock. Efter ca en minut stäng av värmen.
  1. Sked ångad ris i individuella djupa skålar, och servera simmerad kyckling och ägg ovanpå riset. Sprinkla remsor av torkad nori på toppen om du vill.