Äta Rå Kastanjer

Kastanjer är en del av en grupp bestående av cirka nio arter av träd och buskar i familjen Fagaceae . Även om skalet är mycket svårt att ta bort är kastanjer ätbara. Det är dock sällsynt att äta dem råa och kan till och med vara farligt för vissa människor (se nedan).

Kastanjer äts mer traditionellt när de rostade, speciellt runt semestern. Rostning kastanjer tar bort den rika och bittra smaken och ersätter den med en sötad istället.

Människor tenderar att skämma bort sötsaker runt Kristus och andra helgdagar, så det är ingen överraskning att rostade kastanjer blev en tradition för många familjer.

Muttern som grönsak

Kastanjefrukten från trädet tar lite arbete för att komma till muttern själv. Muttrarna är inneslutna i en spikig höljehölje, med två till tre muttrar per varje prickig burr. När den blir mogen, faller frukten på marken och avskalas sedan av skålen för att komma till den tunna, släta muttern. Du kommer sannolikt att köpa kastanjer som redan är skilda från det yttre skalet.

Även om vi hänvisar till dem som nötter är köttet inuti mjukt och stärkelseigt, mer besläktat med korn än krispigt, som traditionella nötter. Det är den enda muttern som behandlas huvudsakligen som en grönsak på grund av dess stärkelseinnehåll. De europeiska sorterna är lite större i storlek än den inhemska amerikanska sorten. Hästkastanjer (vanligen ansedda oätliga) och vattenkastanjer anses vara en helt annan art.

Akta dig för Rå Kastanjer

Vissa personer med svårt tarmproblem, njureproblem, leversjukdom och de som är gravida borde undvika råkastningar. Dessa nötter kokas vanligen eller stekas innan de äter på grund av de höga halterna av garvsyra. Inandning av höga halter av garvsyra kan orsaka mag irritation, leverskada eller njurskador.

Tanninsyra är en speciell form av tannin, vilket är en typ av polyphenol. Den bildas i nötter av insekter på kvistar av specifika ekar. Kastanjer ska kokas helt för att undvika matsmältningsbesvär.

Hur man förbereder kastanjer

Nötterna botas i ungefär en vecka för att tillåta att deras stärkelse utvecklas till socker och därmed sötnar köttet. Det yttre tunna skalet, liksom den inre bittra bruna huden, avlägsnas innan man äter. Avlägsnande av huden i dess råa tillstånd är praktiskt taget omöjligt, men med tålamod kan det yttre skalet avlägsnas från råmuttrarna. Det är mycket lättare och rekommenderas att blanchera eller laga färska kastanjer innan du tar bort skalet och huden. Skalade och kokta nötter kan täckas och förvaras i kylskåp i några dagar. Om de hålls i frysen kan kastanjer frysas i upp till nio månader.

Bara rostade kastanjer kan göras hemma på cirka 30 minuter. De kan också kandas, kokas, grillas, jordas i ett mjöl, eller renas och sötas för att skapa läckra desserter. På grund av det höga stärkelseinnehållet i kastanjer fungerar de också som ersättare för potatis eller pasta, som gjort i Europa. Amerikanerna brukar använda dem för fyllningar och desserter, dock.

Till exempel kräver ett enkelt kastanj fyllning recept för färska kastanjer, smör, lök, kryddor och mer att blanda i en kryddat kalkon för semestern eller en traditionell söndags middag.