Hur stekas kastanjer i ugnen

Italien är Europas största kastanjnötsproducent , och en särskilt värdefull sort odlas i Mugello-regionen i Toscana. Även om de fick rykte som en "fattig mans mat" tidigare, har kastanjer blivit något av ett lyxprodukt under vintersäsongen.

Kastanjer är i säsong ungefär från september till januari och är särskilt populära runt semestern mellan Thanksgiving, jul och nyår. Under de senaste åren har deras utmärkta näringsprofil också gett upphov till intresse. När du väljer kastanjer, leta efter de största som du kan hitta, med glänsande skal och en tung känsla i handen.

Det italienska språket har två namn för kastanjer: castagne (för mindre, vanligare sorter) och marroni (för de större, mer prisade hjärtformade sorterna).

När höst blir i full gång varje år, och framförallt strax före jul, visas rostade kastanjer och stålar i till synes varje piazza och på gatan hörn över hela Italien, som säljer papperskeglar fulla av grillat delikatesser. Ibland sprängs lite rött vin eller grappa över dem medan du rostar - ännu bättre!

Sagre (matfestivaler) firar kastanjen äger rum över hela Italien i oktober.

Vissa skulle argumentera för att det bästa sättet att steka kastanjer är över heta kolar, antingen i en eldstad eller en grillplats, men när det inte är praktiskt stekar italienarna dem över en gasspisbrännare, i en enkel järnpanna med en perforerad botten till låt flammorna röra kastanjerna. Rostningkastanjer ger en delikat och lätt söt smak samtidigt som mjukningen görs till potatisliknande konsistens.

Om du inte har en speciell kastrullspanna eller en gasbrännare, förtvivla inte. Ingen särskild utrustning behövs för att steka dem i ugnen.

Rostade kastanjer kan avnjutas på egen hand, som ett festligt vinters mellanmål eller eftermiddagspraktik, som ingår i fyllningar för kalkon eller andra stora fåglar, kastade med rostade eller panskämda bröstkorgar som en Thanksgiving-skål eller hackas och används som en ingrediens i kakor eller andra desserter.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Förvärm ugnen till 425 F.
  2. Använd en skarp paringkniv, gör ett X-format snitt på runda sidan av varje kastanj, för att hindra dem från att explodera från internt tryck när de upphettas.
  3. Ordna dem på antingen en bakplatta eller ett bakplåt.
  4. Överför kastanjerna till ugnen och stek dem tills skinnarna har dragit tillbaka från skärningarna och nötköttet har mjukat (exakt hur länge kommer att bero på kastanjerna, men minst 15 till 20 minuter).
  1. Ta bort muttrarna från ugnen, gör en höjd av dem i en gammal handduk, linda upp dem, pressa dem hårt - de ska knäcka och låt dem sitta i några minuter.
  2. Skal sedan kastanjarna och äta! De skulle koppla bra med en flaska vino novello (eller Beaujolais Nouveau ).
Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 222
Totalt fett 1 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 2 mg
kolhydrater 50 g
Kostfiber 0 g
Protein 2 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)