Varför tog min smör separata när man gjorde karamell eller karamell?

Det har hänt oss alla - du gör en vacker sats av karamell eller kola , och plötsligt märker du ett tunt, oljigt lager ovanpå ditt godis. Detta händer när smöret skiljer sig från sockret i receptet. Läs vidare för att få reda på varför smör ibland skiljer sig från karamell eller karamell, och hur du kan spara ditt godis om det händer.

Toffees och karameller innehåller båda smör (en fet) och socker i stora mängder.

Om toffee eller karamell inte hanteras ordentligt under tillagningsprocessen, separerar smöret ibland från sockret och bildar ett oljigt lager ovanpå godiset. Detta händer ofta under tillagningssteget, men ibland separeras det när det hälls ut på ett bakplåt för att kyla.

Några orsaker Toffees och Caramels Separate

En av de vanligaste triggarna är när godiset har genomgått ett brått temperaturskifte , antingen för kallt eller för varmt på mycket kort tid. Övervaka temperaturen med en godtermometer och försök att inte "chocka" ditt godis genom att drastiskt värma upp värmen upp eller ner under tillagningen. Dessutom är det särskilt viktigt att titta på godiset i början av matlagningsprocessen, medan smöret och sockret smälter samman, eftersom separering ofta kan uppstå om dessa två element smälter ojämnt. Om du har mycket effektiva stovetopbrännare rekommenderar vi att du sätter dem på medellångt för att smöret och sockret smälter försiktigt i början.

Kola och karamell kan också separeras om receptet kräver konstant omrörning och godiset rör sig inte tillräckligt ofta. Dessutom är det mer sannolikt att separering sker när man använder tunnare (billigare) kastruller , eftersom de inte utför värme effektivt och leder till "heta fläckar" som kan orsaka att smöret separeras.

Slutligen kan fuktighet orsaka att smöret separeras, så om ditt kök är väldigt varmt och fuktigt, är det inte en bra tid att göra godis.

Kan ditt separerade godis sparas?

Om ditt godis skiljer sig under matlagningsprocessen finns det en chans att du kan spara den. Ibland kan separerad karamell eller karamell räddas genom att ta bort kastrullen från värmen och rör sig ständigt och smidigt tills det kommer tillbaka ihop och sedan gradvis återföra det till värmen och omrör hela tiden. Du kan också försöka lägga till en sked eller två mycket varmt vatten till toffee för att hjälpa det att komma ihop. Börja med en matsked och rör godisen för att hjälpa den att komma ihop. Lägg till ytterligare skedar om det behövs, men lägg inte till mer än 1/4 kopp vatten totalt. Om du redan har hällt ditt godis ut för att svalna vid den tid det skiljer sig, är candy tyvärr för långt bort för att spara. Du kan dock förmodligen torka av den överskattade oljan och krossa karamellen att använda i bakverk eller som en topping av glass.