Grekiska bakade bönor och tomat gryta recept

På grekiska: γίγαντες πλακί, uttalad YEE-ghahn-dess plah-KEE

Försök att hitta originalgigantar (gigantes, gigandes) bönor på en grekisk eller etnisk marknad för denna maträtt, annars använd de största limabönorna du kan hitta. Denna maträtt är lika populär i mitt hem som pastarätter ... kanske mer, och det är en favoriträtt särskilt under lån.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Lägg bönorna i en kruka med tillräckligt kallt vatten för att täcka väl. Koka upp, minska värmen och laga koka med långsam koka i 1 timme. Töm och lägg åt sidan.
  2. Förvärm ugnen till 325F (160C).
  3. Använd en träsked, sauté lök och vitlök i olivolja tills det är mjukt.
  4. Tillsätt tomater (om du använder burk, tillsätt också alla vätskor), bouillon kuber, salt, peppar, persilja och vatten och låt koka försiktigt i 10-30 minuter tills det börjar tjockna.
  1. Placera bönorna i en ugnssäker pan, tillsätt tomatblandningen, rör om och sprida blandningen jämnt ut.
  2. Baka 1 1/2 till 2 timmar, eller tills bönorna är mjuka. (Kontrollera disken under tillagning och vid behov tillsätt en liten mängd kokande vatten.) Skålen kommer att se spridd ut på toppen.
  3. Avlägsna från ugnen, täck och låt svalna. Serveras varmt eller vid rumstemperatur.

Serveringsnota: Restauranger serverar detta som en meze (i små portioner), men på grund av den mängd det är fast om du inte planerar ett urval av mezether för en stor samling, fungerar det bättre som huvudrätt .

Uppvärmning: Låt den komma till rumstemperatur eller värma kort i mikrovågsugnen när den används efter kylning. Denna maträtt serveras inte varm.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 570
Totalt fett 28 g
Mättat fett 4 g
Omättat fett 20 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 425 mg
kolhydrater 61 g
Kostfiber 15 g
Protein 18 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)