Classic Split Pea Soup Recept

Ett gott ärtsoppa recept med skinka och kryddor.

Denna ärtsoppa är kokad på spisen, men med några ändringar kan den tillagas i långsam spis. Se tipsen nedan för receptet för långsam spis.

Om du gillar en slät ärtsoppa , reservera skivad skinka och blanda hela eller en del av soppen i satser * när det är klart. Tillsätt skinkan och värm genom.

Stoppa denna soppa med lite finhackad skinka eller smulad bacon.

Vad du behöver

Hur man gör det

1. I en stor gryta eller nederländsk ugn, täcka torkade ärter med 2 liter vatten. Koka ärterna koka försiktigt i 2 minuter. Lägg åt sidan för att suga i 1 timme.

2. Lägg till skinkben i ärterna, tillsammans med hackad lök, vitlökspulver, marjoram, timjan och peppar. Koka upp soppen; täcka, minska värmen och låt sjuda i 2 timmar, rör om ibland.

3. Ta bort köttet från skinkbenet. Om så önskas lägger du lite finhackad skinka för garnering.

Tärna köttet och återgå till ärtsoppa med hackad selleri och morot.

4. Simma långsamt i 45 minuter, omblandning ibland.

5. Smak och tillsätt salt, efter behov. Ta bort lövbladet.

Om så önskas, övre portioner med reserverad finhackad skinka eller smulad kokad bacon.

* Ångan från heta vätskor kan orsaka explosion i en mixer, var försiktig när du blandar varm soppa eller andra vätskor. Fyll aldrig mixern mer än halvfull. Lossa koppen i mitten av bländarlocket. Lägg en hopfälld kökshandduk över locket och håll den ordentligt fast vid bearbetningen.

tips

Slow Cooker - Avlägsna blötläggningstiden, skölj delade ärtor och reducera vätskan (vatten eller buljong) till 1 quart. Kombinera ingredienserna (utom salt och garnering) i långsam spis. Täck och koka på lågt i 6 till 8 timmar, eller tills ärterna är ömma. Eller laga på högt i ca 4 till 5 timmar. Om du lagar mat på högt, kan det vara nödvändigt att lägga till mer vätska.

Ta bort köttet från skinkbenet och hacka; returnera det hackade köttet till soppen. Smak och krydda med salt, efter behov. Garnera portioner med lite reserverad skivad skinka eller kokad smulad bacon.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 75
Totalt fett 1 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 2 mg
Natrium 450 mg
kolhydrater 13 g
Kostfiber 4 g
Protein 5 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)