Vietnamesisk nudelsalad med citrongräs nötkött (Bun Bo Xao)

En ångkokare av phở var min introduktion till vietnamesisk mat. Sedan upptäckte jag vietnamesiska vårrullar med den underbara jordnötssåsningen. Men det var inte förrän jag försökte bún bò xào att jag blev helt och galen kär i vietnamesisk mat.

Bún bò xào är en nudelsallad. Åtminstone, enligt västerländska normer så är det logiskt kategoriserat. Men i Sydostasien skulle bún bò xào betraktas som en lätt måltid snarare än en förrättskurs, eftersom sallad ofta definieras i väst. Bún bò xào har allt som en balanserad måltid kräver. Det har kött, det har karbohydrater, det har massor av grönsaker och färska örter.

Bún bò xào serveras i lager. I botten av skålen kokas de kokta risnudlarna (bún) till rumstemperatur. Nudlarna är toppade med grönsaker, både betade och färska. Därefter kommer nötköttet (bò) som hade marinerats med citrongräs och rör sedan friterat (xào). Garnisherna kommer sist. Krossade rostade jordnötter, stekta skarpa sjalottor och massor av färska örter som kan innefatta koriander, citronbasil, mint, perilla (shishoblad) eller alla av dem. En generös stänk av nước mắm pha (mer populärt kallad nước chấm, den generiska termen för dipping sås) läggs till, innehållet i skålen kastas ihop och bún bò xào är redo att njutas.

Vad är så speciellt om bún bò xào ändå? Ingredienserna är inget extra och det finns inga komplexa steg i beredningen som kvalificerar maträtten som "gourmet". Bún bò xào är tröstande och bekant men nyanserad nog att vara mystisk samtidigt. Det handlar om de kontrasterande nyanserna och strukturerna av ingredienserna, som lyckligtvis sammanfogas av nước mắm pha utan vilken salladen är något annat än en ojämn klump av färger och former.

Vad du behöver

Hur man gör det

  1. Skär mullet över kornet i skivor mindre än en fjärdedel av tjockt tjockt. Skär varje skiva i remsor ungefär en halv tum bred. Blanda med nước mắm (fisksås), vitlök och citrongräs.
  2. Dela nudlarna mellan två skålar. Top med julenad gurka, syltad morot och rädisa och fingerchili (om du använder).
  3. Värm jordnötsoljan i en wok till rökpunkten. Röra biffen i ca två minuter.
  1. Dela biffen mellan de två skålarna.
  2. Topp med färska örter, jordnötter och stekt skalor.
  3. Servera med nước mắm pha på sidan.