Swabian Springerle Recept - Tyska Cookies

Springerle är semesterkakor med imprintade bilder på dem. Oftast gjorda med anis-smakämnen kan de också ha andra smaker som citron i dem.

Springerle separeras i två lager när det är bakat. En gulguldfot och en vit Baiser-liknande toppskorpa. Detta kommer från torkningen innan du bakar. När får lov att sitta i 24 timmar sänker äggulan lite i deg och en torkad skorpa bildas ovanför. Om baksidan av kakan fortfarande är fuktig kommer degen att stiga i en låg ugn under bilden, men själva bilden kommer inte att hålla detaljerna som matlagningen ger. Detta skiljer sig från sockerkakor eller typer av Lebkuchen. När detta händer kallar tyskarna detta "Füßle" (den lilla foten). Lär dig om historien om Springerle mögel här .

Springerle ska vara mjuk, så lagra dem på en fuktig plats, till exempel med en skiva äpple i en låda eller i en trasa på verandan.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Alla ingredienser bör vara vid rumstemperatur innan du börjar. Använd en visp, slå ägget tills det är ljusgult, tjockt och skumt.
 2. Tillsätt det pulveriserade sockret en sked i taget och slå i 10 minuter.
 3. Lös upp ammoniumkarbonatet i Kirschwasser. Lägg till några klara vätskeämnen vid denna tidpunkt.
 4. Blanda vätskorna i pulverformig sockerblandning och slå ytterligare 10 minuter.
 5. Blanda mjölet i en sked åt gången. Degen ska vara ungefär lika mjuk som sockerkakadegen innan den kyls. Om det är för stelt, blanda i lite mer vätska.
 1. Knippa lätt in i en jämn boll, linda i plastfolie och kyl i 1 till 2 timmar.
 2. Ta ungefär 1/4 av degen och rulla ut på en lättpulverad styrka (socker eller majsstärkelse) till knappt 1/2 tum tjock. Håll resten av degen täckt så att den inte torkar ut. Använd en Springerle rullpinne eller olika kakformar för att skriva ut kakor. Placera formen över det område du vill ha påtryckt och bägge på degen, hårt.
 3. Klipp ut cookies. Du kan använda en kniv, en liten rullskärare, en kexskärare eller en skärare avsedd för din matris.
 4. Lägg kakorna på ett lättpulverat bakplåt eller träbräda. Låt torka rätt sida upp i 24 till 48 timmar.
 5. Innan du bakar, blöta botten av kakorna genom att lägga dem på en ren, fuktig kökshandduk.
 6. Stänk anis på en pergamentfodrad bakpanna och sätt kakorna på toppen.
 7. Baka på 150 ° C i 10 minuter, sänk sedan temperaturen till 280 ° C och baka i ytterligare 10 minuter tills undersidan börjar få färg. Försök att inte låta topparna bruna.
 8. Avlägsna och kyla. När du är cool kan du måla dem med matfärgning. I tidigare tider använde de även guldblad för att dekorera några av dessa kakor.

Obs! Du kan ersätta bakpulver för Baker's ammoniak (ammoniumkarbonat), men kakorna kommer inte att baka som mjuka.

Se andra julkaka recept från Tyskland här .

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 77
Totalt fett 1 g
Mättat fett 0 g
Omättat fett 0 g
Kolesterol 15 mg
Natrium 30 mg
kolhydrater 18 g
Kostfiber 0 g
Protein 1 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)