Veganpotatis Au Gratin

Älskar du potatis au gratin men behöver ett vegansk recept? Denna bakade potatisgryta är täckt i en rik och krämig ostsås som inte innehåller några mejeriingredienser. Denna veganska versionen gör istället en tjock mjölksfri sås av näringsjäst .

Medan det finns många märken med veganost på marknaden behöver du inte nödvändigtvis dem för gratinen i potatis au gratin. Du hittar att näringsjäst kan göra tricket också.

Om du gillar denna veganska bakade potatis au gratin, kanske du gillar det här liknande receptet på veganska skalade potatis . Du kan också njuta av kryddade veganskallade potatisar med gröna chili som en annan potatisgryta variation för middag.

Vad du behöver

Hur man gör det

 1. Förvärm ugnen till 350 F.
 2. Ta med två krukor vatten, en för att laga potatisskivorna (om du inte gör det i mikrovågsugnen istället), en för kokande vatten för såsen.
 3. Skär potatiserna ca 1/3 tum tjockt.
 4. Du måste förkoka potatiserna för att de ska bli ordentligt gjorda efter att du har stekit grytan. Tillsätt potatis till kokande vatten och koka i 5-6 minuter. Alternativt kan du placera dem i en grönsaksångare i mikrovågsugn i fem minuter. Torka inte över och skiv dina skivor till potatismos.
 1. Tappa väl och sprida sedan halva potatiserna i gryta.
 2. Hacka löken och skiv vitlöket.
 3. I en stor stekpanna, sauté lök och vitlök i olivolja i 3-4 minuter. Minska värmen och tillsätt vegansk margarin och mjöl, omrör kontinuerligt tills det är tjockt.
 4. Tillsätt kokande vatten, salt, sojasås och gurkmeja, rör om ofta tills det är förtjockat. Tillsätt kvarvarande 1/4 kopp olivolja och näringsjäst, omrör igen bara tills det är väl blandat.
 5. Häll halvdelen av såsblandningen över hälften av potatiserna i grytskålen; lägg till ett lager av de återstående potatisarna, täck sedan med kvarvarande sås.
 6. Täck och baka i 10 minuter. Avtäcka och baka i ytterligare 10-12 minuter. Ta bort grytan från ugnen. Stänk toppen med paprika, om så önskas.
 7. Låt potatisen au gratin svalna i 10 minuter före servering, eftersom såsen kommer att tjockna när den svalnar.

Njut av denna maträtt med en salladsalat eller rostade grönsaker.

Näringsriktlinjer (per portion)
kalorier 531
Totalt fett 20 g
Mättat fett 4 g
Omättat fett 9 g
Kolesterol 0 mg
Natrium 1.622 mg
kolhydrater 79 g
Kostfiber 9 g
Protein 11 g
(Näringsinformationen på våra recept beräknas med hjälp av en ingrediensdatabas och bör betraktas som en uppskattning. Enskilda resultat kan variera.)