Vad är Sunchokes? Är de samma som Jerusalemskockor?

Vad är sunchokes? Undrar du om de roliga lilla knölarna märkta "sunchokes" eller "Jerusalem artisjetter" i affären? Sunchokes, även kallad Jerusalem artiskokker, är en ätbar knöl som växer under jorden, som en potatis.

Vad är en Sunchoke eller Jerusalem kronärtskocka?

Sunchoke, eller Jerusalem kronärtskocka ( Helianthus tuberosus ), är en ätbar knöl som växer under jorden, som en potatis. De ser lite ut som stora knoppar av ingefära.

De smakar lite nutty och smaklig som ett kors mellan ett kronärtskockhjärta och den bästa potatisen du någonsin har haft.

Indianer odlade dem och de blev en populär skörd i Europa efter kolonisering av Amerika. De föll ut ur popularitet tills bara de senaste decennierna.

Hur man lagar Sunchokes

Till skillnad från potatis kan jordärtskockor ätas råa och har blivit populär som salladstoppare bland förespråkare av en rå matdiet. Riven eller tunt skivad, de lägger lite krus och konsistens till en rågrön sallad, som jicama.

Sunchokes kan ångas, kokas, grillas, stekas, eller till och med microwaved, mycket som potatis.

Koka dem i vatten i 10 till 15 minuter eller tills det är mjukt. Större sunchokes behöver lite längre, och precis som potatis kan du hugga dem först för att få dem att laga lite snabbare. de tenderar att bli lite mjuka när de kokas, så att ånga dem är ett bättre val.

För att grilla sunchokes , skiv dem tunt och borstar med olivolja. Eller, linda i ett foliepaket som drizzled med olja.

Ett annat alternativ är att steka sokesokes i ugnen . Värm ugnen till 375 F, drizzle dina grovhackade sunchokes med olja, salt och peppar och stek dem i ugnen under 35 till 45 minuter, eller tills de är mjuka och guldbruna.

Kan du äta skinnen?

Även om skinn av sunchokes / Jerusalem artiskor är faktiskt ätliga, tycker vissa att smaken är jordisk. Andra gillar skinnens naturliga smak och tycker att den är en del av den jordiska charmen i sunchoke. Skinnen har dock lite snygga bitar och de är bäst trimmade innan de äter eller lagar mat.